Misteriozne gljive pripadaju potpuno novoj grani na Drvetu života

Misteriozne gljive pripadaju potpuno novoj grani na Drvetu života

Neke od najčudnijih gljiva na Zemlji, uključujući vrste lišajeva, mikoriznih i insekata simbiota, nikada se nisu uklapale u naše trenutno drvo života.

Ali nova genetska analiza otkrila je da uprkos ekstremnim razlikama između ovih čudaka, oni zapravo svi zajedno pripadaju potpuno novoj grani koja se razišla sa drugim gljivama pre više od 300 miliona godina.

„Volim da o njima razmišljam kao o platipusima i ehidnama iz sveta gljiva“, kaže mikolog sa Univerziteta Alberta Tobi Spribil, zbog posebnih osobina gljiva.

Neki žive sa algama ili cijanobakterijama da bi formirali složeni organizam koji svi znamo kao lišajevi. Ove gljive se oslanjaju na svog simbiotskog partnera da primaju ugljene hidrate iz fotosinteze, dok gljive zauzvrat obezbjeđuju algama ili cijanobakterijama vlagu i hranljive materije iz okoline.

Drugi, poput pripadnika klase jezivih gljiva zemljanog jezika (Geoglossaceae), žive nezavisno, ližući vazduh pravo od zemlje svojim tamnim brazdastim plodnim glavama.

Dok vrste poput Simbiotaphrina buchneri takođe žive u obostrano korisnom odnosu, u ovom slučaju sa keksom (Stegobium paniceum) – obezbjeđujući insektu vitamine B u zamjenu za dom unutar bube kroz sve faze njenog životnog ciklusa.

A tu su i endofiti – poput Ksilona heveae – koji žive svoj život potpuno zavisni od biljaka.

„Ono što je zaista fascinantno je da uprkos tome što ove gljive izgledaju tako drugačije, one imaju mnogo zajedničkog na nivou svojih genoma“, objašnjava Spribille. „Niko nije video da ovo dolazi.“

Biolog sa Univerziteta Alberta David Diaz-Escandon i njegove kolege sekvencionirali su i analizirali genome 30 različitih vrsta gljiva iz devet različitih zemalja širom svjeta.

Rezultati sugerišu da 600 vrsta gljiva, prethodno raspoređenih u sedam različitih klasa, treba da pripadaju istoj evolucionoj grani, zvanoj Lichinomicetes. Pošto je klasa Lichinomicetes bila najstariji naziv u grupi, istraživači su odlučili da je koriste kao novu kategoriju.

„Bili su klasifikovani, ali su klasifikovani u tako različite delove gljivične strane drveta života da ljudi nikada nisu posumnjali da su u srodstvu jedni sa drugima“, kaže Diaz-Eskandon.

Ovaj taksonomski nivo klase je ekvivalentan razlici između nas i žaba i ova nova klasa se razišla sa klasom gljiva Eurotiomicetes – grupom koja uključuje Penicillium rubens koji proizvodi antibiotike – pre 300 miliona godina.

Jedna od ključnih karakteristika lihinomiceta je njihov zaista mali genom. Ovo može objasniti zašto se veliki procenat njih oslanja na simbiotske odnose sa drugim vrstama da bi preživeli, sugerišu istraživači.

„Njihovi mali genomi znače da je ova klasa gljiva izgubila veliki deo svoje sposobnosti da integriše neke složene ugljene hidrate“, kaže Spribille. „Kada se vratimo da pogledamo svaku od ovih gljiva, odjednom vidimo da su sve u nekoj vrsti simbioze.“

Ovo istraživanje je objavljeno u Current Biologi.