Osvežavajuća pića za ljeto

Osvežavajuća pića za ljeto

Kako toplota i vlažnost rastu, ledeni čaj izgleda kao savršen protivotrov za lepljivo vreme. Prvo, brzi prajmer za čaj: „Čaj uopšte dolazi od biljke kamelije sinensis“, rekao je Zijderveld. „Sorte potiču od načina na koji se čaj obrađuje i koliko dugo.“

Crni čaj je najviše obrađen i ima najviše kofeina; zeleni čaj je manje obrađen i lakši u kofeinu, a beli čaj najmanje obrađen.
Biljni čajevi, s druge strane, nisu tehnički „čaj“ jer se ne prave od listova kamelije sinensis – a većina ne sadrži kofein. Čaj od kamilice se, na primer, pravi od cvetova kamilice, a čaj od nane od listova nane. „Mi to zovemo tisan ili infuzija“, rekao je Zijderveld, da bi razlikovao dve vrste pića.
Iako možete da napravite ledeni čaj od bilo koje vrste čaja ili tizana, Zijderveld preporučuje dve tehnike za pravljenje najukusnijeg hladnog čaja. Sa bilo kojom od ovih metoda, možete se igrati sa različitim kombinacijama ukusa, kao što su zeleni čaj i čaj od nane, čaj od hibiskusa i rooibos čaj, crni čaj i čaj od citrusa ili čaj od jasmina i oolong čaj.
Kako napraviti koncentrat ledenog čaja

Koncentrat ledenog čaja je jednostavno jači napitak koji se može razblažiti po svom ukusu, slično koncentratu hladne kafe koji se može iseći vodom ili preliti preko leda. Ova metoda osigurava da vaš ledeni čaj neće imati previše slab ili vodenast ukus kada led u vašoj čaši počne da se topi.
Da biste napravili koncentrat čaja, jednostavno koristite dva puta veću količinu čaja od listova ili broj kesica čaja nego što biste inače koristili kada kuvate vrući čaj. Ako obično koristite jednu vrećicu čaja na 12 tečnih unci vode, koristite dvije vrećice za jači koncentrat. Koncentrati se takođe mogu povećati za veće količine.
Da biste poslužili, možete ili preliti koncentrat direktno preko leda i dozvoliti mu da razblaži čaj dok se topi ili dodatno razblažite koncentrat vodom ili mlekom za čaj latte. Počnite sa odnosom koncentrata čaja prema vodi ili mleku 1:1 i prilagodite ga svom ukusu.

Kako napraviti hladnu čajnu infuziju

Na isti način kao i hladna kafa, infuzija hladnog čaja ili hladno zakuvanog čaja je metoda bez ruku koja se može napraviti od bilo kojeg čaja u vrećicama ili čaja u rastresitom listu. Hladne infuzije su „mnogo manje tanične sa veoma glatkim ukusom čaja“, rekao je Zijderveld, jer nema toplote i čaj se natapa sporo.
Da biste skuvali čaj, napunite teglu hladnom vodom i dodajte kesice čaja ili čaj od listova, koji se može držati u kugli za čaj ili kesici od muslina za višekratnu upotrebu radi lakšeg ceđenja. Moj preferirani odnos je dvije kesice čaja ili dve kašičice rastresitog crnog čaja po litri vode, ali količina se može prilagoditi za čajeve sa delikatnijim ukusom kao što su jasmin ili beli čaj. Zatvorite teglu i ostavite u frižideru najmanje šest sati ili preko noći kako bi se čaj stegao.
Iako može izgledati brže i jednostavnije ostaviti čaj na pultu na sobnoj temperaturi ili na suncu, to je potencijalna opasnost po bezbjednost hrane, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. „Jedina vrsta ledenog čaja za koju se nikada ne zalažem je čaj od sunca“, rekao je Zijderveld. „To je jedna vrsta metode za koju mislim da je najbolje da se klonite“ zbog mogućnosti da bakterije rastu u toploj vodi dok se čaj natapa.
Ostavljanje čaja u frižideru preko noći, umesto na pultu na sobnoj temperaturi ili na suncu, održava temperaturu vode u zoni bezbednoj za bakterije ispod 40 stepeni Farenhajta (oko 4 stepena Celzijusa).
Sada kada imate svoj idealan ledeni čaj, sigurno ga možete piti čisto. Ili ga možete koristiti u raznim pićima, desertima, pa čak i slanim jelima.
Najpoznatije piće od ledenog čaja (posle jednostavnog slatkog čaja) mora biti Arnold Palmer. Kombinacija pola-pola ledenog crnog čaja i limunade, lako se pravi od nule i podložna je brojnim varijacijama. Zamenite običnu limunadu za verziju sa voćem ili dodajte malo pića da oživite piće. Dodajte votku da biste napravili John Dali, kao što kaže stara šala o golfu, ili napravite Pimm’s Palmer sa britanskim Pimmovim likerom br. 1 (koji je na bazi džina).
Još jedno piće niske količine alkohola sa jednostavnom formulom pola-pola je šandi, koktel koji tradicionalno meša pivo sa sodom od limuna i limuna ili gaziranom limunadom. Za voćni napitak, razmislite o ružičastom i pomešajte voćno pivo ili kiselo pivo sa kiselim čajem od hibiskusa da biste napravili šandi od hibiskusa.
Postoji i način na koji možete popiti ledeni čaj za doručak. U „Steeped“ Zijderveld nudi smutije koji mešaju sveže voće i led sa čajem umesto mleka, soka ili jogurta. Probajte zeleni čaj u svom omiljenom zelenom smutiju ili blagi engleski čaj za doručak u slatkom smutiju od bobica.
izvor CNN