Evropska avio-kompanija  naručila flotu vazdušnih brodova

Evropska avio-kompanija naručila flotu vazdušnih brodova

Kako se potraga za avijacijom manje štetnom po životnu sredinu nastavlja, jedna španska avio-kompanija bacila je svoj šešir na ring naručivši nove hibridne vazdušne brodove – za koje se vizuelno kaže da imaju onoliko udarca koliko i ekološki.
Air Nostrum, koji obavlja letove pod okriljem Iberia Regional iz svoje baze u Valensiji, naručio je 10 aviona Airlander 10, a isporuka je zakazana za 2026.
Ranije su njegovi proizvođači predviđali da će avion — koji je predstavljen 2016. godine — biti u upotrebi do 2025. godine.
Proizveden od strane Hibridnih vazdušnih vozila (HAV) sa sedištem u Velikoj Britaniji, hibridni vazdušni brodovi bi mogli da smanje emisiju za 90%, prema kompaniji.
Održavani u visini pomoću helijuma i električne energije, oni će primiti 100 putnika i obično lete 300-400 kilometara (186-249 milja), prema proizvođaču. Međutim, ne očekujte munjevit let – maksimalna brzina će biti 80 mph (129 km/h).
Dogovor je usledio nakon šest mjeseci „rigoroznih studija i modelovanja“ unutrašnjih španskih ruta, prema proizvođaču.
HAV kaže da bi u budućnosti potencijalne rute kratkog dometa za avione mogle uključivati Liverpul do Belfasta (168 milja), Sijetla do Vankuvera (127 milja) i Osla do Stokholma (263 milje). Avion može da leti od tačke do tačke, pošto mu nije potrebna aerodromska pista da bi sleteo – obala, grinfild lokacije i nedovoljno iskorišćeni aerodromi su sve namenski od strane HAV-a.
„Airlanderu nije potrebna struktura aerodroma za rad. HAV istražuje nove operativne lokacije sa Air Nostrumom“, rekao je portparol za CNN.
Unutrašnjost je prilično glamuroznija od tipičnih avionskih kabina, sa konfiguracijom 1-2-1, sa nekim sjedištima okrenutim jedno prema drugom i providnim zidovima koji pružaju pogled na prirodu ispod. Za one koji vole da vide kuda idu, leteće na maksimalno 20.000 stopa.
Predsjednik Er Nostruma Karlos Bertomeu rekao je da će zračni brodovi pomoći njegovoj kompaniji da postigne ciljeve Evropske unije „Fit for 55” o smanjenju emisija za najmanje 55% do 2030. godine.
„Erlander 10 će drastično smanjiti emisije i iz tog razloga smo sklopili ovaj sporazum sa HAV-om“, rekao je on u saopštenju. „Održivost… je već činjenica o kojoj se ne može pregovarati u svakodnevnim operacijama komercijalne avijacije.
„Sporazumi poput ovih su veoma efikasan način da se postignu ciljevi dekarbonizacije koji su predviđeni u zakonodavnoj inicijativi Fit for 55.“
Izvršni direktor HAV-a Tom Grundi je dodao: „Dok zemlje poput Francuske, Danske, Norveške, Španije i UK počinju da postavljaju ambiciozne mandate za dekarbonizaciju domaćih i kratkih letova, Hibrid Air Vehicles i Air Nostrum Group pokazuju kako možemo da dobijemo tamo — i stići tamo uskoro.
„Airlander je dizajniran da pruži bolju budućnost za održive vazduhoplovne usluge, omogući nove transportne mreže i pruži opcije brzog rasta za naše klijente.“
HAV će početi da gradi flotu ove godine, otvarajući 1.800 radnih mesta u Jorkširu u Velikoj Britaniji.
Kompanija je saopštila da radi na „daljem razvoju električnog pogona“ i da se nada da će Erlender 10 postati prvi veliki avion koji će ostvariti let bez emisija.

izvor CNN