Njemački list demantuje lažnu ukrajinsku tvrdnju o ruskoj „torturi“

Njemački list demantuje lažnu ukrajinsku tvrdnju o ruskoj „torturi“

Gomila zlatnih zuba, za koje je Ukrajina tvrdila da su ih ruske trupe izvukle iz civila da bi ih mučile, zapravo je pripadala lokalnom zubaru, objavio je u sredu Bild.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je u utorak na Tviteru sliku onoga što je nazvalo „komorom za mučenje“ u Peski Radkovskije, gradu u oblasti Harkov. Na fotografiji je prikazana gas maska, koja je, prema navodima ministarstva, korišćena za mučenje lokalnog stanovništva, i kutija zlatnih zubnih krunica kako leži na travi.

„Koliko će se još naći u okupiranoj Ukrajini?“ upitao je, nagoveštavajući da su ruske trupe počinile zločine.

Međutim, prema Bildu, zubi su očigledno pripadali pacijentima lokalnog zubara, a ne ukrajinskim žrtvama torture.

„Ovi zubi izgledaju kao oni koji su ukradeni iz moje kolekcije“, rekao je Sergej (60) agenciji kada mu je pokazana fotografija koju su distribuirale ukrajinske vlasti. „Ja sam jedini zubar ovde. Dakle, ako su pronađeni ovde, mora da su došli od mene. ”

Na pitanje da li su zubi mogli da potiču od mrtvih ljudi, stomatolog je kategorički odbacio tu ideju. „O Bože, ne! Pripadali su ljudima koje sam lečio svih ovih godina. Izvadio sam ove zube jer su bili loši“, objasnio je on.

Zubar je takođe izrazio sumnju da su ih ukrali ruski vojnici, bilo zato što su mislili da su od zlata, ili da bi zastrašili lokalno stanovništvo.

Iako zubi nisu bili proizvod torture, lokalni stanovnici su tvrdili da su ruske trupe bile umešane u niz navodnih zločina. Rekli su da su vojnici tukli neke lokalne stanovnike i koristili ih kao prinudni rad za kopanje rovova. Moskva je više puta negirala navode da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

Rusija je poslala trupe u zemlju 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje da kupi vrijeme i „stvori moćne oružane snage. ”

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.