Španija: Mašinovođa kaže da nije mogao da spriječi nesreću

Španija: Mašinovođa kaže da nije mogao da spriječi nesreću

Mašinovođa voza koji se srušio u Španiji 2013. godine, pri čemu je poginulo 80 putnika i povređeno 145 drugih, rekao je u četvrtak na sudu da je kočio, ali da nije mogao da izbegne nesreću. Rekao je da nije bilo signala koji su ga upozoravali da smanji brzinu prije krivine u kojoj je došlo do sudara.

Španska državna novinska agencija Efe i drugi mediji rekli su da je Francisko Hose Garson Amo imao poteškoća da govori i da je prolio suze dok je počeo da svedoči. Neprestano se izvinjavao.

On je govorio drugog dana suđenja u sjeverozapadnom gradu Santjago de Kompostela.

Tužioci traže četvorogodišnje zatvorske kazne ako Garson i Andres Kortabitarte, bivši direktor bezbjednosti u državnoj železničkoj infrastrukturnoj kompaniji ADIF, budu osuđeni za odgovornost za smrt i povrijede. Obojica su optuženi za profesionalni nemar.

Kortibitarte je trebalo da svedoči u petak, ali je sud to odložio za utorak. Optuženi je tražio odlaganje, rekavši da je i dalje potresen od napada demonstranata i vređanja od strane mase kada je izašao iz suda u sredu.

Istraga o iskakanju iz šina 24. jula 2013. pokazala je da je voz kretao 179 km/h (111 mph) na deonici sa ograničenjem brzine od 80 km/h (50 mph) kada je napustio šine. Istraga je takođe otkrila da je vozač odgovorio na telefonski poziv od konduktera samo nekoliko sekundi pre sudara.

Vozač je u četvrtak rekao sudu da je bio u obavezi da odgovori na poziv kao deo svog posla, ali je priznao da mu je to smetalo.

Kao što je dozvoljeno španskim zakonima, vozač je pristao samo da odgovara na pitanja od svog advokata Manuela Prieta.

Prieto je rekao novinarima u sredu da su nedostajući putokazi na delu železničke pruge gde se dogodila nesreća i druge neadekvatne bezbednosne mere izazvale iskakanje iz šina, a ne telefonski poziv.

ADIF je nekoliko dana nakon nesreće potvrdio da je program automatskog kočenja instaliran na većini staze koja vodi od Madrida severno do Santjago de Kompostele, ali je pokrivenost stala 5 kilometara (3 milje) južno od mesta nesreće, što predstavlja veći teret za vozača.

Grupa koja predstavlja žrtve nesreće, Alvia 04155 Victims Platform, rekla je da se nada da će suđenje pokazati da ADIF snosi veću odgovornost za iskakanje iz šina nego vozač.

Očekuje se da će suđenje trajati nekoliko mjeseci i uključiti oko 650 svedoka.