Švedska završila istragu curenja gasovoda Baltičkog mora

Švedska završila istragu curenja gasovoda Baltičkog mora

Švedska domaća bezbjednosna agencija saopštila je u četvrtak da je njena preliminarna istraga curenja iz dva ruska gasovoda u Baltičkom moru „pojačala sumnje u ozbiljnu sabotažu“ kao uzrok.

Švedska služba bezbjednosti saopštila je da je istraga potvrdila da su „detonacije“ prošle nedelje izazvale veliku štetu gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Vlasti su rekle kada je curenje informacija iz Švedske i Danske prvi put izašlo na površinu da su u toj oblasti zabeležene eksplozije.

Agencija nije dala detalje o svojoj istrazi. Ali u odvojenom saopštenju, švedski tužilac Mats Ljungkvist je rekao: „Na mestu zločina su izvršene zaplene i one će sada biti istražene.

Ljungkvist, koji je vodio preliminarnu istragu, nije identifikovao zaplenjene dokaze. Sada kada je početna istraga završena, blokada oko gasovoda kod Švedske će biti ukinuta, rekao je on.

Vlade Danske i Švedske ranije su saopštile da sumnjaju da je nekoliko stotina funti eksploziva umešano u izvršenje namernog čina sabotaže. Curenje iz Sjevernog toka 1 i 2 ispustilo je velike količine metana u vazduh.

Ljungkvist je to nazvao „ozbiljnim incidentom“ i rekao da je „slučaj veoma osetljiv“. On je odbio da precizira rekavši da postoji „poverljivost pre suđenja“.

Prošle nedjelje, podmorske eksplozije su pokidale Sjeverni tok 2 i njegov sestrinski gasovod, Sjeverni tok 2, na dvije lokacije kod Švedske i dve kod Danske. Cevovodi su izgrađeni za transport ruskog prirodnog gasa u Njemačku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad za napad na gasovode, što su SAD i njihovi savjeznici oštro negirali.

Danske vlasti saopštile su da su dva curenja koja su nadgledali u međunarodnim vodama prestala tokom vikenda. Činilo se da je jedno od curenja informacija o Švedskoj takođe završeno.

Policija Kopenhagena vodila je istragu Danske u saradnji sa energetskim vlastima, nacionalnom policijom i obavještajnom službom danske policije.