Moldavija potpisala novi energetski sporazum koji bi mogao da ublaži rizik od nestanka struje

Moldavija potpisala novi energetski sporazum koji bi mogao da ublaži rizik od nestanka struje

Moldavija je postigla dogovor o obnovi prekinutih snabdevanja električnom energijom iz svog otcepljenog regiona Pridnjestrovlja, koji podržava Moskva, kako bi smanjila rizik od masovnijih nestanka struje usred akutne zimske energetske krize, rekao je u subotu visoki moldavski zvaničnik.

Zamenik premijera Andrej Spinu rekao je da je moldavska državna elektroenergetska kompanija Energokom potpisala ugovor za decembar sa gasnom elektranom Kučiurgan u Pridnjestrovlju. Početkom novembra fabrika je prestala da snabdeva strujom ostale delove Moldavije nakon što je Rusija smanjila dotok prirodnog gasa u zemlju za 40%.

Poslednjih nedelja Moldavija — najsiromašnija zemlja u Evropi — pretrpela je velike nestanke struje kao rezultat ruskih udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Moldavski sistemi iz sovjetskog doba ostaju međusobno povezani sa ukrajinskim, što je dovelo do gašenja svetla u bivšoj sovjetskoj republici od oko 2,6 miliona ljudi.

„Potpisivanjem ovog ugovora smanjuje se rizik od masovnog isključenja električne energije“, napisao je Spinu, koji je i ministar za infrastrukturu i regionalni razvoj, na Telegramu. „Ovaj ugovor je razuman kompromis da se građanima sa obe strane reke Dnjestar obezbedi struja i gas.

Spinu je rekao da će moldavska gasna kompanija Moldovagaz isporučiti 5,7 miliona kubnih metara gasa regionu Pridnjestrovlja.

Smeštena u Pridnjestrovlju, elektrana Kučiurgan je najveća energetska kompanija u Moldaviji. Pridnjestrovlje se otcijepilo nakon građanskog rata 1992. godine, ali ga većina zemalja ne priznaje. Fabriku su 2004. privatizovali pridnjestrovski zvaničnici i kasnije prodali ruskoj državnoj kompaniji. Moldavija ne priznaje privatizaciju.

Moldavija je zahvaćena akutnom energetskom krizom otkako je ruski državni energetski gigant Gasprom — od kojeg je Moldavija u potpunosti zavisila od prirodnog gasa — dramatično smanjio izvoz u ovu zemlju jesenas, navodeći neplaćene račune.

Spinu je rekao da su zvaničnici razgovarali o potencijalnom produženju novog sporazuma do januara do marta, „kako bi se cela zemlja obezbedila strujom“.