Malta je spremna da ublaži svoje stroge zakone o abortusu

Malta je spremna da ublaži svoje stroge zakone o abortusu

Malta namerava da ublaži svoje stroge zakone protiv abortusa, dozvoljavajući prekid trudnoće kada su život ili zdravlje majke ozbiljno ugroženi.

Ovo je u srijedu izjavio ministar zdravlja Malte Kris Fern, prenosi „Evropa pravda“ pozivajući se na Rojters.

Mediteransko ostrvo je jedina država u Evropskoj uniji koja ima potpunu zabranu abortusa.

Prema Fernu, zakonske izmjene, koje će sledeće nedjelje biti predstavljene u parlamentu, imaće za cilj da se pozabave situacijama u kojima su život ili zdravlje žene ozbiljno ugroženi, ali je fetus premali da bi mogao da izazove porođaj.

Trenutno, kako je rekao, lekaru preti kazna do četiri godine zatvora ako prekine trudnoću da bi spasio život majke. Zatvorom od četiri godine kažnjavaju se i žene koje prekinu trudnoću iz istog razloga.

„Izbor nije ko će preživeti – majka ili dete. Ovde je izbor da li će i majka i dete umreti, ili će majčin život biti spašen“, rekao je on.

„Ne vjerujemo da posle ovakvog iskušenja žena treba da završi u zatvoru“, dodao je ministar.

Reforma je uslijedila nakon što je američkoj turistici Andrei Prudente u junu odbijen abortus nakon što je počela obilno krvariti.

Lekari su rekli da joj je život u opasnosti i da je na kraju prebačena u Španiju, gde je abortirala.

Prudente je u septembru tužio maltešku vladu, tražeći od suda da proglasi zakon koji zabranjuje abortus pod svim okolnostima kršenjem ljudskih prava. Slučaj još nije stigao do suđenja.