Danska procenjuje kada će gasovodi Severnog toka biti prazni

Danska procenjuje kada će gasovodi Severnog toka biti prazni

Više od polovine gasa koji se nalazi u gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 se izlilo, rekao je novinarima u sredu šef danske agencije za energetiku Kristofer Boecau. U ponedeljak je došlo do curenja gasovoda nakon što mnogi zvaničnici sumnjaju da je bio namerni napad.

Gas će nastaviti da izlazi iz cevi najmanje do kraja nedelje, rekao je Boetcauv, govoreći o budućoj istrazi incidenta. Tek nakon što u cevima ponestane gasa, danske vlasti mogu „pokušati da izađu i istraže šta je uzrok, i priđu cevima“, dodao je on.

Tekuće emisije nisu otrovne, rekli su nacionalni stručnjaci, prenose mediji. Danska agencija za energetiku je takođe saopštila da bi curenje moglo da ispusti ekvivalent jednoj trećini ukupne godišnje emisije staklene bašte u Danskoj. Operateri cevovoda rekli su danskim vlastima da oštećene cevi sadrže ukupno 778 miliona standardnih kubnih metara prirodnog gasa.

Ranije su nemački mediji upozorili da bi cevi mogle da budu trajno onesposobljene ako se oštećenje ne popravi pre nego što morska voda uđe u cevi i korodira ih.

Nemačka kompanija za mrežu gasovoda Gasunie Deutschland saopštila je da bi šteta mogla biti popravljena. „Postoje dobri timovi za rešavanje nesreća na gasovodima, postoje inventari cevi za hitne slučajeve i stručnjaci za kopnene i priobalne oblasti“, rekao je za Rojters njen generalni direktor Jens Šuman, dodajući da je „relativno optimističan“ u pogledu mogućnosti popravke.

Cevovodi su oštećeni u međunarodnim vodama švedske i danske ekskluzivne ekonomske zone, saopštila je danska agencija za energetiku. U Švedskoj je istragu incidenata preuzela Nacionalna služba bezbednosti (SAPO) jer bi to „možda bio ozbiljan zločin koji bi bar delimično mogao biti usmeren protiv švedskih interesa“, navodi agencija u saopštenju.

SAPO je incident klasifikovao kao „grubu sabotažu“ i saopštio da ne isključuje ideju da „iza njega stoji strana sila“.

Danske vlasti otkrile su curenje gasa na ruskim gasovodima u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru nakon što je operater gasovoda prijavio gubitak pritiska u gasovodima u ponedeljak.

Švedske i danske vlasti su kasnije saopštile da je došlo do serije podvodnih eksplozija. Ruski, američki i švedski zvaničnici su tada naveli ciljani napad kao potencijalni uzrok curenja gasovoda. Nijedna strana nije zvanično imenovala osumnjičene za ovaj incident. Moskva je to označila kao „teroristički napad“ i rekla da će sazvati sastanak Saveta bezbednosti UN o tom pitanju.