Begović traži izvještaj o prijavljenim slučajevima policijske torture

Begović traži izvještaj o prijavljenim slučajevima policijske torture

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici da joj do ponedjeljka dostavi detaljan izvještaj o prijavljenim slučajevima policijske torture i preduzetim radnjama u tim predmetima.

„Povodom objavljenih fotografija policijske torture, vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da joj do ponedjeljka dostavi detaljan izvještaj o prijavljenim slučajevima policijske torture i preduzetim radnjama u tim predmetima“, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Nakon analize dostavljenih izvještaja, kako kažu u VDT-u, donijeće se odluka o daljem postupanju.

Portal Libertas je prije nekoliko dana objavio uznemirujući sadržaj o navodnoj policijskoj torturi uhapšenih.

Advokati Damir Lekić i Tatjana Pavličić su za Pobjedu potvrdili da su na fotografijama njihovi branjenici Stefan Kovač i Jovan Mrvaljević kao žrtve policijske torture 2020. godine.

Akcija za ljudska prava zatražila je juče hitnu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva kako bi se spriječilo bjekstvo policijskih službenika koji su, sudeći po materijalu Europola, a koji je juče objavljen na portalu Libertas, vršili torturu nad uhapšenima.

„Iz postupanja SDT mora biti isključen svaki državni tužilac koji je kompromitovan dosadašnjim nedjelotvornim postupanjem po, do sada, prijavljenim slučajevima. Ističemo da su neki od zločina sa fotografija odavno prijavljeni državnom tužilaštvu koje ih do današnjeg dana nije procesuiralo iz nepoznatih razloga“, navodi se u saopštenju HRA.

HRA je prošle godine obavijestila nadležne organe o 20 prijava iznuđivanja iskaza.

Od tih 20 prijava, kako su rekli u toh organizaciji, 11 se odnosi na iznudu iskaza od pripadnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.