Velika Britanija ukida smanjenje poreza za bogate što je izazvalo previranja na tržištu

Velika Britanija ukida smanjenje poreza za bogate što je izazvalo previranja na tržištu

Britanska vlada odustala je od planova za smanjenje poreza na dohodak za one koji najviše zarađuju, deo paketa nefinansiranih rezova koji su izazvali previranja na finansijskim tržištima i doveli funtu na rekordno nizak nivo.

Šef trezora Kvasi Kvarteng rekao je u ponedeljak da neće ukinuti najveću stopu poreza na dohodak od 45 odsto koji se plaća na zaradu iznad 150.000 funti (167.000 dolara) godišnje.

„Shvatamo i slušali smo“, rekao je on u izjavi.

Preokret dolazi kada sve veći broj poslanika iz vladajuće Konzervativne stranke uključuje vladine poreske planove objavljene pre 10 dana. Takođe dolazi nekoliko sati nakon što su konzervativci objavili unapred izvode iz govora koji Kvarteng treba da održi kasnije u ponedeljak na godišnjoj konferenciji stranke, rekavši: „Moramo ostati na kursu. Uveren sam da je naš plan ispravan.”

Premijerka Liz Trus branila je mjere u nedelju, ali je rekla da je mogla „bolje da obavi posao postavljajući teren” za najave.

Trus je preuzeo dužnost prije manje od mjesec dana, obećavajući da će radikalno preoblikovati britansku ekonomiju kako bi okončao godine usporenog rasta. Ali vladina najava 23. septembra stimulativnog paketa koji uključuje smanjenje poreza od 45 milijardi funti (50 milijardi dolara), koje će se platiti državnim zaduživanjem, dovela je do pada funte na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar.

Banka Engleske je bila prinuđena da interveniše kako bi podstakla tržište obveznica, a strah da će banka uskoro povećati kamatne stope doveo je do toga da hipotekarni zajmodavci povuku svoje najjeftinije poslove, što je izazvalo previranja kod kupaca kuća.