Indonezija formira tim za ispitivanje fudbalskog stampeda; policijska upotreba suzavca u fokusu

Indonezija formira tim za ispitivanje fudbalskog stampeda; policijska upotreba suzavca u fokusu

Indonezija je osnovala nezavisni tim za istragu o gužvi na fudbalskom stadionu u kojoj je poginulo 125 ljudi, uključujući 32 đece, saopštile su vlasti u ponedeljak, dok je komisija za ljudska prava zemlje dovela u pitanje upotrebu suzavca od strane policije. .

Uspaničeni gledaoci su gazili dok su pokušavali da pobegnu sa prepunog stadiona u Malangu, u istočnoj Javi, u subotu nakon što je policija ispalila suzavac da rastera navijače sa poraženih domaćih koji su istrčali na teren na kraju meča BRI Lige 1 u domaća liga.

Najmanje 32 žrtve bila su đeca između 3 i 17 godina, izjavila je za Rojters Nahar, zvaničnik Ministarstva za osnaživanje žena i zaštitu đece. Zvaničnik je ranije naveo da je broj poginulih dece iznosio 17 godina.

„Moja porodica i ja nismo mislili da će ovako ispasti“, rekla je Endah Vahjuni, starija sestra dvojice dečaka, Ahmada Kahja (15) i Muhameda Farela (14), koji su umrli nakon što su uhvaćeni u okršaju.

„Oni su voleli fudbal, ali nikada nisu gledali Aremu uživo na stadionu Kanjuruhan, ovo im je bio prvi put“, dodala je ona na sahrani svoje braće u nedjelju, misleći na domaću ekipu koju podržavaju.

FIFA, vodeće telo svijetskog fudbala, kaže u svojim bezbjednosnim propisima da se vatreno oružje ili „gas za kontrolu mase“ ne smiju koristiti na utakmicama.

„Da nije bilo suzavca možda ne bi bilo haosa“, rekao je Choirul Anam, komesar indonezijske Nacionalne komisije za ljudska prava, poznat kao Komnas Ham, na brifingu na stadionu.

Policija i sportski zvaničnici su poslati u Malang da istraže koja je jedna od najsmrtonosnijih katastrofa na stadionima na svijetu. Predsjednik Džoko Vidodo naredio je fudbalskom savjezu da suspenduje sve utakmice Lige 1 dok se istraga ne završi.

Godine 1964. 328 ljudi je ubijeno u simpatiji kada je Peru ugostio Argentinu na stadionu Nacional u Limi.

U britanskoj katastrofi 1989. godine, 96 pristalica Liverpula je smrvljeno na smrt kada se prenaseljeno i ograđeno ograđeno ograđeno okruženje srušilo na stadionu Hilsboro u Šefildu.

Glavni ministar bezbednosti Indonezije Mahfud MD rekao je da će vlada formirati nezavisni tim za utvrđivanje činjenica, uključujući akademike i fudbalske stručnjake, kao i vladine zvaničnike, da ispita šta se dogodilo.

Tim će istraživati narednih nekoliko nedjelja sa ciljem da se otkrije ko je odgovoran za tragediju, rekao je on.

Nasilje i huliganizam su dugo bili odlika indonežanskog fudbala, posebno u mestima kao što je Džakarta, glavni grad, ali razmere subotnje katastrofe u ovom gradu na Javi ostavile su tu malu zajednicu ukočenom.

„NAŠA FUDBALSKA TRAGEDIJA

Indonežanski dnevnik Koran Tempo objavio je u ponedeljak crnu naslovnu stranu, usredsređenu na reči „Naša fudbalska tragedija” odštampane crvenom bojom zajedno sa spiskom mrtvih.

Domaći fudbaler Arema izgubio je meč od Persebaje Surabaje rezultatom 3-2, iako su vlasti rekle da karte nisu izdate navijačima Persebaje iz bezbednosnih razloga.

Mahfud je u nedelju rekao da je stadion bio prepun kapaciteta. On je rekao da je izdato oko 42.000 karata za stadion predviđen za 38.000 ljudi.

Uplakani predsjednik FK Arema Gilang Vidja Pramana izvinio se u ponedeljak žrtvama stampeda i rekao da preuzima punu odgovornost.

„Životi su dragoceniji od fudbala“, rekao je on na konferenciji za novinare.

U obraćanju u nedjelju, papa Franja je rekao da se molio za one koji su izgubili živote i za povređene u katastrofi.

FIFA, koja je incident nazvala „mračnim danom za sve koji su uključeni u fudbal i tragedijom koja se ne može razumeti“, zatražila je od indonežanskih fudbalskih vlasti izveštaj o incidentu.