Tajlandska transrodna aktivistkinja kupila Miss Universe za 20 miliona dolara

Tajlandska transrodna aktivistkinja kupila Miss Universe za 20 miliona dolara

Tajkunski poslovni tajkun i transrodna aktivistkinja kupila je organizaciju Miss Universe za 20 miliona dolara, objavila je njena kompanija u srijedu.

Chakrapong „Anne“ Chakrajutathib, koja kontroliše JKN Global Group Public Co. Ltd., je slavna ličnost na Tajlandu koja je glumila u rijaliti programima i otvoreno govori o tome da je transrodna žena. Pomogla je u osnivanju neprofitne grupe, Life Inspired For Transsekual Foundation, za promociju transseksualnih prava.

JKN je saopštio da je stekao prava na izbor za mis univerzuma od IMG Vorldvide LLC, kompanije za marketing, talente i događaje koja drži organizaciju za mis univerzuma od 2015. Bivši predsednik SAD Donald Tramp bio je suvlasnik prava za izbor od 1996. do IMG-a. kupovina.

JKN je saopštio da je osnovao podružnicu u Sjedinjenim Državama, JKN Metaverse Inc., koja je vlasnik organizacije Miss Universe. Izbor za mis univerzuma prenosi se u 165 zemalja, navodi IMG.

U izjavi, Chakrapong je opisao kupovinu kao „snažan, strateški dodatak našem portfelju“. JKN, koji se bavi distribucijom sadržaja, pića, dodataka ishrani, lepote i potrošačkih proizvoda, rekao je da će se ime Miss Universe koristiti za promociju svojih potrošačkih proizvoda.

Profil Čakrapong u novinama Bangkok Post ranije ove godine rekao je da je u mladosti studirala u muškoj školi gde su je maltretirali jer se identifikovala kao žensko. Nakon što je postigla finansijski uspeh, potrošila je 40 miliona bata (1 milion dolara) na operaciju promene pola i druge procedure, navodi se u saopštenju.

Dok Tajland uživa pozitivnu međunarodnu reputaciju kada su u pitanju prava i stil života LGBTK zajednica, odsustvo procedure za transrodne osobe da promene svoj pravni pol, zajedno sa nedovoljnom zakonskom zaštitom i društvenom stigmom, ograničava pristup transrodnih osoba uslugama i razotkriva na svakodnevnu sramotu, naveo je njujorški Human Rights Vatch u prošlogodišnjem izvještaju.