U Finskoj je pojednostavljena procedura abortusa

U Finskoj je pojednostavljena procedura abortusa

Finski parlament je u srijedu velikom većinom podržao izmene zakona o abortusu, koje su osmišljene da pojednostave proceduru za žene, piše  Ile.

Zahvaljujući novom zakonu, za abortus u Finskoj neće biti potrebno pribavljanje mišljenja dva lekara, a prekid trudnoće će biti moguć do 12. nedelje trudnoće na zahtjev same žene. Od donošenja zakona 1970. godine, neke zastarele definicije su takođe ažurirane.

Izmjene zakona inicirala je Građanska inicijativa „Svoja volja”, koja je 2020. godine prikupila potrebnih 50.000 potpisa za podnošenje relevantnog pitanja na razmatranje u parlamentu.

Komisija finskog parlamenta za socijalna i zdravstvena pitanja je u svom izveštaju obrazložila izmene zakona o abortusu, posebno prava trudnica na samoopredeljenje.

Neki poslanici, koji su deo vladinih i opozicionih parlamentarnih frakcija, negativno su doživjeli izmene zakona. Između ostalog, mišljenja o ovom pitanju podeljena su barem među poslanicima vladine partije „Centar”, kao i među opozicionim „Pravim Fincima”.

Protiv izmjena glasala je i cijela poslanička frakcija demohrišćana.