Amazon otpušta hiljade zaposlenih

Amazon otpušta hiljade zaposlenih

Amazon.com Inc (AMZN.O) planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih na korporativnim i tehnološkim pozicijama počevši od ove nedjelje, rekla je u ponedeljak osoba upoznata sa tim, što bi predstavljalo najveći broj zaposlenih do danas.

Smanjenja, o kojima je ranije objavio Nev Iork Times, predstavljala bi oko 3% korporativnog osoblja Amazona. Tačan broj može da varira kako kompanije u Amazonu preispituju svoje prioritete, rekao je izvor Rojtersu.

Internet prodavac planira da eliminiše poslove u svojoj organizaciji uređaja, koja proizvodi „Aleka“ gadžete i kamere za kućnu bezbednost sa glasovnom kontrolom, kao i u svojim odeljenjima za ljudske resurse i maloprodaju, rekla je osoba. Amazonov vremenski okvir za informisanje osoblja ostao je nejasan.

Izvor je smanjenje pripisao neizvesnom makroekonomskom okruženju sa kojim se suočavaju Amazon i druge kompanije.

Vest prati talas otpuštanja širom tehnološkog sektora, koji je oprezan od recesije nakon godina brzog zapošljavanja. Samo prošle nedelje, matična kompanija Facebook Meta Platforms Inc (META.O) rekla je da će otpustiti više od 11.000 radnih mesta, ili 13% svoje radne snage, kako bi obuzdala troškove.

Amazon sa sedištem u Sijetlu predviđa usporavanje rasta prodaje za tipično unosnu prazničnu sezonu.

U razgovoru sa novinarima prošlog meseca, glavni finansijski direktor Brajan Olsavski rekao je da kompanija vidi znake smanjenja kućnih budžeta za kupovinu i da je nastavila da se bori sa visokom inflacijom i troškovima energije.

Od tada je rekao da će zamrznuti inkrementalno zapošljavanje kompanija na nekoliko meseci.

Amazonova jedinica za uređaje poslednjih godina je zabeležila godišnji operativni gubitak od više od 5 milijardi dolara, objavio je Volstrit džurnal prošle nedelje. Kompanija je odmerila da li da se fokusira na nove mogućnosti za Aleka kada neki korisnici koriste glasovni asistent za samo nekoliko zadataka, navodi se u izveštaju.

Na nivou kompanije, uzimajući u obzir poslove u magacinu i transportu, zbog čega je Amazonov broj zaposlenih veći od 1,5 miliona od 30. septembra, planirana smanjenja su iznosila manje od 1% radne snage maloprodaje.

Akcije Amazona su ove godine izgubile više od 40 odsto vrednosti. Oni su pali za 1,1% na 99,67 dolara u ponedeljak popodne.