Al Kaida apeluje na muslimane da izbjegavaju Svijetsko prvenstvo u fudbalu, bez prijetnji

Al Kaida apeluje na muslimane da izbjegavaju Svijetsko prvenstvo u fudbalu, bez prijetnji

Regionalni ogranak Al Kaide pozvao je muslimane širom svijeta da izbegavaju Svijetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru, iako je prestao da preti napadima ili promoviše nasilje u vezi sa tim događajem, navodi se u saopštenju koje je preneo posmatrač. grupa.

Al Kaida na Arapskom poluostrvu, ogranak militantne grupe sa sedištem u Jemenu, kritikovala je Katar da „dovodi nemoralne ljude, homoseksualce, sejače korupcije i ateizma na Arapsko poluostrvo“ i rekla da je taj događaj skrenuo pažnju sa „okupacije muslimanskih zemalja“. i njihovo ugnjetavanje“.

„Upozoravamo našu muslimansku braću da prate ovaj događaj ili da mu prisustvuju“, navodi se u saopštenju, koje je objavila obaveštajna grupa SITE u subotu, dan prije otvaranja turnira u jednoj pretežno muslimanskoj zemlji po prvi put.

Organizatori Svijetskog prvenstva, kao odgovor na kritike zbog stanja ljudskih prava u Kataru, uključujući LGBT prava, kao i socijalna ograničenja, rekli su da su svi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili poreklo, dobrodošli tokom događaja.

Katar, mala zemlja od oko 3 miliona, uglavnom stranih radnika, rekao je da je obučio više od 50.000 ljudi da obezbjede bezbjednost tokom Svijetskog prvenstva, uz pomoć stranih snaga pod komandom Katara.