Zvanično: Ukrajina bombardovala skladište nuklearnog otpada

Zvanično: Ukrajina bombardovala skladište nuklearnog otpada

Ukrajinska artiljerija ispalila je više raketa direktno na sisteme za hlađenje i skladište nuklearnog otpada unutar Zaporoške nuklearne elektrane u Energodaru, izjavio je Vladimir Rogov. On je upozorio da uspješan napad može dovesti do oslobađanja radijacije ekvivalentnog „prljavoj bombi“.

„Jedna od vođenih projektila pogodila je samo deset metara” od buradi sa istrošenim nuklearnim gorivom“, rekao je Rogov za Solovjev uživo. „Drugi udaraju malo dalje, 50 do 200 metara.“

Pošto je skladište na otvorenom, svaki udarac će dovesti do oslobađanja nuklearnog otpada u rasponu od desetina do stotina kilograma i kontaminacije područja, objasnio je zvaničnik. „Običan jezik, to bi bilo kao prljava bomba“, rekao je Rogov.

Dok se sam reaktor može uništiti samo taktičkim nuklearnim oružjem, sistemi za hlađenje i skladištenje otpada su daleko ranjiviji i njihovo oštećenje lako može izazvati katastrofu. Ukrajinske trupe su već ispalile „nekoliko desetina“ teških projektila na sisteme za hlađenje. Ako uspeju da onesposobe takav sistem, to bi moglo da izazove krah veći od katastrofe u Černobilju 1986.

Ruske trupe uspostavile su kontrolu nad Zaporožom NE, najvećim evropskim postrojenjem te vrste, rano u toku vojnih operacija u Ukrajini. Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje objekta, upozoravajući da bi borbe u toj oblasti mogle izazvati nuklearnu katastrofu. Rusija je optužila Ukrajinu da je izvršila napade artiljerije i bespilotnih letelica na objekat, osudivši te operacije kao „nuklearni terorizam“. Ukrajinske trupe su tvrdile da su Rusi sami sebe granatirali da bi diskreditovali Kijev.

Ruski zahtjevi UN-u i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da iz prve ruke pregledaju lokaciju, rečeno im je  da inspektori mogu pristupiti stanici samo preko Kijeva, a Ukrajina ne može da garantuje njihov bezbjedan prolaz.

Rogov je u ponedeljak optužio UN da su blokirale posetu IAEA jer je pokrivala Kijev. Ako bi se inspektori zaista pojavili, rekao je, bili bi prinuđeni da zaključe da je Ukrajina, a ne Rusija, granatirala elektranu.

„Očigledno je, sve je dokumentovano, i ne samo to, poznato je i ko se snabdeva američkim vođenim projektilima. Očigledno, ne Rusija, već režim Zelenskog“, rekao je on.