Novi Bajdenov progon prava na abortus obraća se i ženama i muškarcima

Novi Bajdenov progon prava na abortus obraća se i ženama i muškarcima

Odlučujućom pobjedom za prava na abortus na izborima u Kanzasu, Bijela kuća pokreće inicijativu za pristup abortusu koji ima za cilj da utiče na muškarce i žene, prenosi Rojters.

Priručnik Bajdenove administracije sa tri tačke oslanja se na dva specifična savjezna statuta kako bi ciljao države koje ograničavaju abortus, komunicira sa biračima o uticaju na žene i naglašava kako prisilne trudnoće negativno utiču i na žene i na muškarce.

Visoki zvaničnici Bijele kuće, savetnici i zagovornici prava na abortus održali su više poziva o strategiji i angažmanu poslednjih dana, uključujući poziv 4. avgusta sa skoro 2.000 učesnika, rekli su izvori, koji su govorili pod uslovom anonimnosti da bi razgovarali o privatnim sastancima.

Zagovornici prava na abortus optužili su u prošlosti administraciju američkog predsjednika Džoa Bajdena da je spora u postupku oko odluke Vrhovnog suda u junu kojom je okončano ustavno pravo na abortus. Dve Bajdenove izvršne naredbe i angažman sa ključnim zainteresovanim stranama na čelu sa potpredsjednicom Kamalom Haris ublažili su određene zabrinutosti.

Bijela kuća „zaista ide do kraja u pokušaju da promoviše svoju poruku o pitanju abortusa u srednjoročnim terminima“, rekao je Lorens Gostin, koji je radio sa Bijelom Kuća. „Oni se nadaju da će ovo dobro odigrati među ženama iz predgrađa i to je bila Bajdenova prednost na predsjedničkim izborima.

Bajdenova administracija planira da se osloni na dva specifična savezna statuta, koja su prethodila donošenju odluke o abortusu, kako bi se izborila sa svojim pravnim izazovima – Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći i aktivnom radu (EMTALA) i FD prema Federalnom zakonu o hrani, lijekovima i kozmetici (FDCA) , rekli su izvori.

EMTALA zahtjeva od bolnica koje prihvataju sredstva Medicare-a da pruže medicinski tretman ljudima koji stignu sa hitnim zdravstvenim stanjem. To uključuje obezbeđivanje abortusa ženi ako je njen život u opasnosti. Prevencija FDA tvrdi da države ne mogu zabraniti odobreni lijek za abortus jer savezni zakon sprečava ili nadjačava državni zakon. Više od 30 država donelo je zakone koji ograničavaju pristup lijekovima.

U Kanzasu, tim Demokratskog nacionalnog komiteta obavio je oko 30.000 telefonskih poziva i poslao preko 130.000 tekstualnih poruka kako bi pomogao da se glasanje izvrši.

Bijela kuća sastavlja istraživanje o fizičkim i psihičkim povredama sa kojima se žene suočavaju ako im se uskrati pristup abortusu, kao io ekonomskom uticaju koji prisilna trudnoća može imati na muškarce, žene i porodice; i planira da to saopšti biračima doslednim planom za razmjenu poruka.

2020. godine, Nacionalni biro za ekonomska istraživanja otkrio je da se žene koje su prinuđene da imaju neželjenu bebu suočavaju sa medicinskim troškovima povezanim sa prenatalnom negom, porođajem, oporavkom nakon porođaja, pored troškova povezanih sa podizanjem deteta koji prelaze 9.000 dolara godišnje.

Još jedna poruka biće usmjerena ka religioznim Amerikancima, govoreći im da ne moraju da mjenjaju svoju vjeru da bi podržali prava na abortus, već samo treba da se odupru preteranoj vladi.