Zelenski: Rusija preti svetu nuklearnom katastrofom

Zelenski: Rusija preti svetu nuklearnom katastrofom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se putem video-linka obratio na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN), gde je zatražio da se Ukrajini pruže kolektivne garancije bezbednosti i poručio da Rusija ne bi smela da ima nuklearno oružje pošto preti svetu „nuklearnom katastrofom“.

„Ukrajina mora da dobije jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne bezbednosti“, rekao je Zelenski u video obraćanju tokom sednice Saveta bezbednosti, koja je bila posvećena referendumima o pridruživanju Rusiji, koje su proruske vlasti organizovale u oblastima Ukrajine koje su pod kontrolom Moskve.

On je dodao da je „svetu potrebna“ bezbednosna arhitektura koja bi bila u skladu sa globalnom ulogom Ukrajine i pozvao na nastavak vojne i finansijske podrške Kijevu, prenosi Sputnjik.

U obraćanju Savetu bezbednosti UN, Zelenski je i upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle „lažnih referenduma koji su organizovani u okupiranim oblastima“, preneo je Gardijan.

Ukrajinski predsednik je rekao i da Rusija ne može imati nuklearno oružje, jer ona njime ne obezbeđuje bezbednost celom svetu.

Pored toga, podsetio je on, Rusija je ignorisala poziv IAEA za momentalnu demiltarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje i prekid bilo kakvih neprijateljskih akcija usmerenih na bilo koje nuklearno postrojenje u Ukrajini.

Zelenski je naglasio da Rusija namerno drži svet na ivici nuklerane katastrofe, navodi Ukrinform.

U Njujorku je juče održana otvorena sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se razgovaralo o situaciji vezanoj za održavanje referenduma na teritorijama Ukrajine koje su pod ruskom kontrolom i gde se, prema rezultatima koje su objavile proruske vlasti, velika većina stanovništva izjasnila za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji .

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da se obrati pred oba doma ruskog parlamenta u petak i to bi mogao da iskoristi da zvanično objavi priključenje Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima su održani referendumi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijim obaveštajnim podacima, preneo je Gardijan.