Putin podnosi žalbu na vještačku inteligenciju

Putin podnosi žalbu na vještačku inteligenciju

Rusija treba da značajno proširi svoju upotrebu veštačke inteligencije u narednoj deceniji, rekao je u četvrtak predsednik Vladimir Putin.

Iako je zemlja već „korak ispred nekih“ kada je u pitanju vještačka inteligencija, potrebno je više da se uradi na ovom polju, rekao je Putin prisutnima na konferenciji Putovanje veštačkom inteligencijom (AIJ) u Moskvi.

Zadatak za narednih deset godina je „obezbediti masovno uvođenje vještačke inteligencije. Ona treba da obuhvati sve sektore privrede i socijalne sfere, kao i sistem vlasti“, rekao je predsjednik.

Prema Putinovim riječima, zemlja treba da postigne „istinski tehnološki, digitalni i u velikoj mjeri kulturni, obrazovni suverenitet zasnovan na vrijednostima“.

On je pozvao vladu da udruži snage sa kompanijama u industriji kako bi pripremili nacrt zakona koji bi omogućio efikasnije promovisanje veštačke inteligencije.

Rusija će biti domaćin više konferencija o tom pitanju, a trebalo bi pozvati strane kolege iz zemalja „koje izraze želju da učestvuju“, predložio je Putin.

„Neće biti povećanja nezaposlenosti kao rezultat šireg uvođenja veštačke inteligencije i robotizacije… Naprotiv, [to će dovesti do] pojave novih, kreativnijih, smislenijih i interesantnijih profesija“, rekao je on.

Tehnološki napredak prvenstveno ima za cilj poboljšanje životnog standarda Rusa, objasnio je Putin i dodao da će uvođenje inteligentnih sistema, industrijskih robota i automatizovanih radnih mesta pomoći da se smanji broj rutinskih poslova i minimizira ljudsko učešće u opasnim oblastima proizvodnje.