Rusi i Ukrajinci sastali su se u UAE da razgovaraju o razmeni zatvorenika, amonijaku?!

Rusi i Ukrajinci sastali su se u UAE da razgovaraju o razmeni zatvorenika, amonijaku?!

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali su se prošle nedjelje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi razgovarali o mogućnosti razmene ratnih zarobljenika koja bi bila povezana sa nastavkom ruskog izvoza amonijaka, koji ide u Aziju i Afrika, preko ukrajinskog gasovoda, rekla su tri izvora koja znaju za sastanak.

Izvori su rekli da je u razgovorima posredovala zalivska arapska država i da nisu uključivali Ujedinjene nacije uprkos centralnoj ulozi UN u pregovorima o tekućoj inicijativi za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz tri ukrajinske crnomorske luke. Amonijak se koristi za pravljenje đubriva.

Međutim, pregovori imaju za cilj uklanjanje preostalih prepreka u inicijativi produženoj prošle nedelje i ublažavanje globalne nestašice hrane deblokadom ukrajinskog i ruskog izvoza, dodali su oni.

Izvori su tražili da ne budu imenovani kako bi slobodno razgovarali o osetljivim stvarima.

Predstavnici Rusije i Ukrajine otputovali su 17. novembra u prijestonicu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabi gde su razgovarali o tome da se dozvoli Rusiji da nastavi izvoz amonijaka u zamenu za zamenu zatvorenika kojom bi se oslobodio veliki broj ukrajinskih i ruskih zatvorenika, rekli su izvori.

Rojters nije mogao odmah da utvrdi kakav je napredak postignut na pregovorima.

Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar rekao je Rojtersu da je „oslobađanje naših ratnih zarobljenika deo pregovora o otvaranju ruskog izvoza amonijaka”, dodajući „Naravno da tražimo načine da to uradimo u svakoj prilici”. Bodnar je rekao da ne zna da li je sastanak održan u UAE.

Putin je u srijedu rekao da će ruski zvaničnici raditi na deblokadi ruskih đubriva zaglavljenih u evropskim lukama i na obnavljanju izvoza amonijaka.

Ministarstvo spoljnih poslova UAE, ministarstva odbrane i spoljnih poslova Rusije i Ukrajine nisu odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Upitan da li su Ujedinjene nacije bile uključene u razgovore, portparol organizacije je odbio da komentariše.

Izvoz ruskog amonijaka bio bi preko postojećeg cevovoda do Crnog mora.

Gasovod je projektovan da pumpa do 2,5 miliona tona gasa amonijaka godišnje iz ruskog regiona Volge do ukrajinske crnomorske luke Pivdenji, poznate kao Južni na ruskom, u blizini Odese za dalju isporuku međunarodnim kupcima. Zatvoren je nakon što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

Izvoz amonijaka nije bio deo obnove sporazuma o koridoru žitarica koji podržavaju Ujedinjene nacije, a kojim je obnovljen komercijalni transport iz Ukrajine.

Prošle nedelje, Rebeka Grinspan, generalni sekretar UN-ove agencije UNCTAD, koja vodi pregovore o đubrivu, izjavila je da je optimista da bi Rusija i Ukrajina mogle da pristanu na uslove za izvoz ruskog amonijaka putem gasovoda, bez davanja detalja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski javno je postavio nekoliko uslova pre nego što je dozvolio Rusiji da nastavi izvoz amonijaka putem gasovoda, uključujući razmenu zatvorenika i ponovno otvaranje luke Nikolajev u Crnom moru.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu objavile zvanične podatke o tome koliko su ratnih zarobljenika uzeli od ruske invazije u februaru. Ukrajinski predsednik Volodim Zelenski je 29. oktobra rekao da je Rusija od marta oslobodila ukupno 1.031 zatvorenika.

Rusija i Ukrajina su otkrile nekoliko detalja o direktnim sastancima između predstavnika dve zemlje nakon odustajanja od pregovora o prekidu vatre u prvih nekoliko nedelja nakon invazije Moskve 24. februara.

Napori Abu Dabija prate korake Saudijske Arabije, koja je postigla diplomatsku pobedu obezbeđujući slobodu stranim borcima zarobljenim u Ukrajini u septembru.

Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Saudijska Arabija, su član naftnog saveza OPEK+ koji uključuje Rusiju i takođe održava dobre veze sa Moskvom uprkos pritisku Zapada da pomogne u izolaciji Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“.

Predsjednik UAE Mohamed bin Zajed al-Nahjan posetio je Moskvu prošlog meseca gde je sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti da Abu Dabi posreduje u sporazumu o amonijaku, rekla su dva izvora.

Ukrajina je veliki proizvođač žitarica i uljarica. Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice i glavni dobavljač đubriva na svetskim tržištima.

Moskva je od jula u više navrata govorila da su njene isporuke žitarica i đubriva, iako nisu direktno na meti sankcija, ograničene jer sankcije otežavaju izvoznicima da obrađuju plaćanja ili da dobiju plovila i osiguranje.