Japan zabranjuje izvoz hemijskog oružja u Rusiju

Japan zabranjuje izvoz hemijskog oružja u Rusiju

Japan je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog moguće ruske upotrebe nuklearnog oružja protiv Ukrajine, pošto je portparol najvišeg vladinog tela u ponedeljak najavio dodatnu zabranu izvoza robe u vezi sa hemijskim oružjem u Rusiju.

„Kao jedina zemlja na svetu koja je pretrpela nuklearne napade, snažno zahtevamo da se pretnja ili upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije nikada ne dogodi“, rekao je glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno na redovnoj konferenciji za novinare.

Macuno je odgovarao na pitanje o komentarima američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana u nedelju na vestima CBS da će Sjedinjene Države delovati „odlučno“ u slučaju ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu.

Upitan da li Japan odobrava moguću upotrebu nuklearnog oružja od strane Sjedinjenih Država protiv Rusije, Macuno je odbio da komentariše uz obrazloženje da je to hipotetičko pitanje.

Japanska vlada zabranila je u ponedeljak izvoz materijala koji se mogu koristiti za hemijsko oružje 21 ruskoj organizaciji, uključujući naučne laboratorije. Ovu meru je odobrila vlada nakon odluke ministara inostranih poslova Grupe sedam prošle nedelje.