Prva 3D štampana raketa na svijetu za inauguracioni let

Prva 3D štampana raketa na svijetu za inauguracioni let

Prva 3D štampana raketa na svijetu trebalo bi da poleti sa Floride u subotu tokom prvog leta inovativne svemirske letelice za koju se naplaćuje da je jeftinija za proizvodnju i let.

Poletanje rakete, Teran 1, bilo je zakazano za sredu na Kejp Kanaveralu, ali je odloženo u poslednjem trenutku zbog problema sa temperaturom pogonskog goriva.

Novi prozor za lansiranje rakete koju je izgradio kalifornijski aerospace startup Relativiti Space za postavljanje satelita u orbitu je od 13:00 do 16:00 (18:00 GMT do 2100 GMT) u subotu.

Terran 1 bi trebalo da dostigne nisku Zemljinu orbitu osam minuta nakon poletanja na put sa ciljem prikupljanja podataka i demonstracije da može da izdrži teškoće poletanja i svemirskog leta.

Ako raketa uspe da dostigne nisku Zemljinu orbitu, to će biti prvo privatno finansirano vozilo koje koristi metansko gorivo koje će to učiniti u svom prvom pokušaju, navodi Relativiti.

Terran 1 ne nosi teret za svoj prvi let, ali će raketa na kraju biti sposobna da izbaci do 2.755 funti (1.250 kilograma) u nisku Zemljinu orbitu.

Raketa je visoka 110 stopa (33,5 metara), prečnika 7,5 stopa (2,2 metra), a 85 odsto njene mase je 3D štampano metalnim legurama, uključujući i motore.

To je najveći ikada 3D štampani objekat prema kompaniji sa sedištem u Long Biču čiji je cilj da proizvede raketu koja je 95 odsto štampana 3D.

Terran 1 pokreću Aeon motori koji koriste tečni kiseonik i tečni prirodni gas — „pogon budućnosti“, prema Relativnosti, sposoban da na kraju podstakne putovanje na Mars.

Rakete Vulcan koje razvijaju United Launch Alliance i SpaceKs-ov Starship koriste isto gorivo.

Terran 1 ima devet 3D štampanih Aeon 1 motora na svojoj prvoj fazi i jedan 3D štampan Aeon Vacuum motor na svojoj drugoj fazi.

Relativnost takođe gradi veću raketu, Terran R, sposobnu da postavi nosivost od 44.000 funti (20.000 kg) u nisku Zemljinu orbitu.

Prvo lansiranje Terran R, koji je dizajniran da bude u potpunosti za višekratnu upotrebu, zakazano je za sledeću godinu sa Kejp Kanaverala.

Satelitski operater može godinama čekati na mesto na raketi Arianespace ili SpaceKs, a Relativiti Space se nada da će ubrzati vremensku liniju sa svojim 3D štampanim raketama.

„Dugoročno, glavna prednost 3D štampe je mogućnost brže demokratizacije prostora zbog neverovatne isplativosti, radikalne fleksibilnosti i prilagođavanja“, kažu iz kompanije.

Relativiti kaže da njegove 3D štampane rakete koriste 100 puta manje delova od tradicionalne rakete i da se Terran 1 i Terran R mogu napraviti od sirovina za samo 60 dana.

Relativnost je već potpisala komercijalne ugovore o lansiranju u vrijednosti od 1,65 milijardi dolara, uglavnom za Terran R, prema rečima izvršnog direktora Tim Elisa, koji je suosnivač kompanije 2015.

„Srednje teško dizanje je očigledno mesto gde je najveća tržišna prilika za preostalu deceniju, sa ogromnim nedostatkom lansiranja u ovoj klasi nosivosti“, napisao je Elis na Tviteru.