NASA NLO panel se sastaje da prouči neklasifikovana viđenja

NASA NLO panel se sastaje da prouči neklasifikovana viđenja

Prvi panel ove vrste koji je organizovala NASA otvorio je u ponedeljak studiju o onome što vlada naziva „neidentifikovanim vazdušnim fenomenima“, koji se obično nazivaju NLO, okupljajući stručnjake iz naučnih oblasti, od fizike do astrobiologije.

Komisija od 16 članova, sazvana uz malo pompe, u potpunosti će fokusirati svoje istraživanje na neklasifikovana viđenja i druge podatke prikupljene od civilnih vladinih i komercijalnih sektora, navodi NASA.

Timska istraga je odvojena od nedavno formalizovane istrage o neidentifikovanim vazdušnim pojavama ili UAP-ovima sa sedištem u Pentagonu, koju su prijavili vojni avijatičari, a analizirali zvaničnici odbrane i obaveštajnih službi SAD.

Paralelni napori NASA-e i Pentagona ističu prekretnicu za američku vladu nakon što je provela decenije odbijajući, razotkrivajući i diskreditujući posmatranja neidentifikovanih letećih objekata ili NLO-a, koja datiraju iz 1940-ih.

Termin NLO, koji se dugo povezivao sa pojmovima letećih tanjira i vanzemaljskih svemirskih letelica, zamjenjen je u zvaničnom vladinom govoru sa „UAP“.

Najavljujući formiranje svog panela u junu, NASA je rekla: „Nema dokaza da su UAP-ovi vanzemaljskog porijekla“.

Izveštaj Pentagona objavljen godinu dana ranije takođe je otkrio nedovoljne podatke da bi se utvrdila priroda više od 140 verodostojnih viđenja koje su dokumentovali vojni posmatrači od 2004. godine, uglavnom pripadnici mornarice.

Visoki zvaničnici odbrane i obaveštajnih službi svedočili su pred Kongresom pre pet meseci da je lista kataloških viđenja UAP-a od tada narasla na 400, ali mnoga ostaju van objašnjenja, bilo kao napredne zemaljske tehnologije, atmosfere ili nešto vanzemaljsko.

Među njima su i video snimci koje je objavio Pentagon sa zagonetnim vazdušnim objektima koji pokazuju brzinu i manevarsku sposobnost koja prevazilazi poznatu vazduhoplovnu tehnologiju i nemaju vidljiva sredstva za pogon ili površine za kontrolu leta.

NASA je saopštila da će njen panel provesti devet mjeseci osmišljavajući sopstvenu strategiju kako da organizuje i proučava viđenja pre nego što preporuči „mapu puta potencijalne analize podataka UAP od strane agencije za dalje“. Njegov prvi izveštaj trebalo bi da bude objavljen sredinom 2023.

„Razumevanje podataka koje imamo oko neidentifikovanih vazdušnih fenomena je od ključnog značaja da nam pomogne da izvučemo naučne zaključke o tome šta se dešava na našem nebu“, rekao je Tomas Zurbuhen, saradnik NASA administratora. „Podaci su jezik naučnika i čine neobjašnjivo objašnjivim.

Panelom predsedava David Spergel, koji je ranije bio na čelu odeljenja za astrofiziku Univerziteta Prins.

Ostali članovi uključuju Anamaria Berea, istraživačku podružnicu na SETI (Search for Intelligence Life) institutu u Mountainvievu, Kalifornija; penzionisani NASA-in astronaut i test pilot Skot Keli; biološki okeanograf Univerziteta Rhode Island Paula Bontempi; i astrofizičarka Šeli Rajt sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.