Predsednik Njemačke doputovao u Kijev

Predsednik Njemačke doputovao u Kijev

Njemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer doputovao je u Kijev da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Špigl.

Sastanak šefova dveju država trebalo bi da bude uveče. Štajnmajer je u utorak ujutru stigao vozom u Kijev.

Štajnmajer je prvobitno želeo da se sastane sa Zelenskim u Kijevu prošlog četvrtka. Međutim, on je odložio put jer su Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i federalna policija i drugi organi, očigledno imali bezbjednosne brige.

Kako je saopšteno iz kabineta savjeznog predsjednika, Štajnmajer i Zelenski sada žele da upućuju zajednički apel njemačkim gradovima i opštinama sa pozivom da u bliskoj budućnosti uspostave nova partnerstva sa ukrajinskim opštinama i pomognu ljudima koji tamo žive da prežive zimu.

Posle otkazivanja posjete prošle nedjelje, predsjednici Ukrajine i Njemačke održali su telefonski razgovor, Zelenski je rekao da se Štajnmajerova posjeta Ukrajini priprema.

Na proleće je nastala dodatna tenzija u odnosima Kijeva i Berlina zbog odbijanja Štajnmajerove posete – ukrajinska strana je odbila da ga primi zbog dugogodišnjih bliskih odnosa sa Rusijom, pozivajući umjesto toga savjeznog kancelara.