Istraživači prvi put primećuju hibridni virus

Istraživači prvi put primećuju hibridni virus

Nova studija koju je sproveo Centar za istraživanje virusa Univerziteta MRC u Glazgovu po prvi put je otkrila da se virusi mogu spojiti zajedno u ljudskim ćelijama da bi stvorili novu vrstu patogena koji može da izbegne ljudski imuni sistem.

Istraživači, koji su objavili rad u ponedeljak, koinficirali su ljudske ćelije pluća virusom gripa A (IAV) i respiratornim sincicijskim virusom (RSV) i otkrili da su se, umesto da se takmiče, spojili u novi hibridni virus u obliku palme.

Ovaj novi hibrid je tada bio u stanju da inficira susedne ćelije, uprkos prisustvu antitela protiv gripa koja su namenjena da blokiraju infekciju. Istraživači kažu da su se antitela i dalje zalepila za proteine gripa na površini hibridnog virusa, ali je virus jednostavno koristio RSV proteine da inficira ćelije pluća, slično kao „trojanski konj“.

Istraživači sada pokušavaju da otkriju da li ovaj novootkriveni hibridni virus igra ulogu u pokretanju teško lečive i potencijalno fatalne bolesti pluća poznate kao virusna pneumonija, za koju se obično vjeruje da je uzrokovana gripom, RSV-om i koronavirusima.

Profesor Pablo Mursija, koji je nadgledao istraživanje, kaže da ono što je tim primetio nikada ranije nije opisano. „Govorimo o virusima iz dve potpuno različite porodice koji se kombinuju zajedno sa genomima spoljašnjih proteina oba virusa. To je nova vrsta virusnog patogena“, rekao je on za Gardijan.

Iako se vjeruje da su koinfekcije kod ljudi prilično česte, istraživači kažu da je do sada bilo malo ili nimalo podataka o tome kako virusi reaguju kada se nađu u istoj ćeliji.

Pošto je studija sprovedena korišćenjem kultivisanih slojeva ćelija, naučnici sada traže da prouče da li se hibridni virusi mogu formirati kod stvarnih pacijenata sa ko-infekcijama.

„Moramo da znamo da li se ovo dešava samo kod gripa i RSV-a, ili se to odnosi i na druge kombinacije virusa?“ Mursija je rekao, dodajući da veruje da jeste i da se može proširiti i na životinjske viruse. „Ovo je samo početak onoga što mislim da će biti dugo putovanje, nadamo se veoma zanimljivih otkrića.“