Rusija optužuje SAD da izvode sajber napade preko Kijeva

Rusija optužuje SAD da izvode sajber napade preko Kijeva

Količina sajber napada na ruske mrežne resurse se učetvorostručila u poslednjih godinu dana, tvrdi zamjenik šefa odeljenja za međunarodnu bezbednost informacija u Ministarstvu spoljnih poslova Vladimir Šin, navodeći da ove napade orkestriraju SAD i njeni saveznici.

Prema riječima zvaničnika, koji je u utorak govorio na sastanku Prvog komiteta Generalne skupštine UN, NATO čak ni ne pokušava da sakrije svoje napore da razvije metode sajber ratovanja, već izvodi zajedničke vežbe sa predstavnicima Ukrajine, koja nije članica blok.

„Šef američke sajber komande, Pol Nakasone, javno priznaje izvođenje ofanzivnih sajber operacija protiv Rusije, uključujući, i iznad svega, kroz ruke ukrajinske IT armije koju su stvorili Amerikanci“, rekao je diplomata, očigledno misleći na intervju. Nakasone je dao za Ski Nevs ranije ove godine.

On je dodao da razmere ove povećane sajber agresije ukazuju na to da su ovi napadi deo koordinisane kampanje usmerene na Moskvu, koju orkestriraju zapadne zemlje uz učešće „hakerske zajednice i privatnih kompanija“.

U svom obraćanju UN, Šin je takođe optužio Zapad da pokušava da odvrati pažnju međunarodne zajednice od njenih sajber-napada „bez presedana“ na Rusiju i druge zemlje iznošenjem „neutemeljenih optužbi“ protiv Moskve da je ona agresor. Diplomata je, međutim, naveo da postoji veliki broj dokumentarnih dokaza koji dokazuju da sistemsku sajber agresiju sprovode specijalne službe SAD i njenih savjeznika iz NATO-a.

Zamenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko izvestio je u utorak predsednika Vladimira Putina da su sajber napadi na zemlju u porastu i po broju i po obimu. On je naveo da su ove godine ruski stručnjaci za sajber bezbednost odbili oko 25.000 napada na ruske državne resurse i 1.200 napada na kritičnu IT infrastrukturu.

Vašington post je takođe otkrio prošlog meseca da su SAD razvile mrežu lažnih naloga na društvenim mrežama za vođenje psihološkog i informacionog rata i širenje prozapadnih narativa. Pentagonova Centcom jedinica je navodno upotrebila stotine naloga u proteklih pet godina, od kojih su mnogi bili deo nedavnog propagandnog napada koji je „napredovao antiruske narative“.

Istovremeno, odvojena istraga koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Adelaide u Australiji otkrila je da je od 5,2 miliona tvitova vezanih za vojni sukob između Rusije i Ukrajine objavljenih od 23. februara do 8. marta, do 80% distribuirano preko lažnih naloga. a 90% njih je bilo proukrajinsko. Oni su primetili da je većina naloga na engleskom jeziku, što je navelo istraživače da veruju da je cilj ovih botova bio da „podstaknu više poremećaja u zemljama engleskog govornog područja“ i „uticaju na različite grupe korisnika“.