Ukrajina i Poljska su postigle preliminarni dogovor o deblokadi saobraćaja na granici

Ukrajina i Poljska su postigle preliminarni dogovor o deblokadi saobraćaja na granici

Ukrajina i Poljska su u utorak postigle preliminarni dogovor o deblokadi saobraćaja na kontrolnom punktu Dorogusk-Jagodin, gde je dan ranije počeo štrajk poljskih kamiondžija, napisao zamenik ministra za infrastrukturu Mustafa Najem.

„Postignut je preliminarni dogovor o otvaranju još jednog prelaza, koji će se privremeno koristiti za polazak praznih teretnih vozila. Dodatne informacije o lokaciji prelaza i datumima pokretanja biće date nakon dogovora tehničkih detalja. ,“ rekao je.

Zvaničnik je izrazio nadu da će situacija sa fitosanitarnim i veterinarskim službama, sa kojima se pregovara na svim nivoima, biti poboljšana.

Podsjetimo, u ponedeljak je grupa poljskih vozača blokirala punkt „Dorogusk-Jagodin” na granici sa Ukrajinom.

Učesnici štrajka se žale da su, vraćajući se iz Ukrajine, prinuđeni da stoje u dugim redovima sa praznim kamionima – neki od njih traju pet do sedam dana. Za to vreme bilo je slučajeva vandalizma i tuča među vozačima kamiona.

Štrajkači su tražili otvaranje koridora za prolaz praznih teretnih kamiona, povećanje broja radnika fitosanitarne i carinske službe kako bi se ubrzale inspekcije, kao i vraćanje dozvola ukrajinskim vozačima za odlazak u Poljsku – odnosno stvarno ukidanje „ transport bez viza“.

Ukrajinska strana tvrdi da problem u prelasku granice leži upravo na poljskoj strani, gde se „svaki dan proverava sve manje automobila“.