Uskoro i kod nas vakcina protiv HPV-a

Uskoro i kod nas vakcina protiv HPV-a

Vakcina protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika raka grlića materice, planirana je za sve djevojčice uzrasta do 15 godina, a cilj je i obuhvat 90 odsto u toj populaciji – rečeno je na predstavljanju Nacionalnog plana uvođenja HPV vakcine,prenosi Pobjeda.

Dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje, je najavio da će program HPV vakcinacije početi od druge polovine septembra ove godine.

– Preporuka svih javno-zdravstvenih autoriteta u svijetu je da je za kontrolu, tj. postepeno smanjenje obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice, neophodno temeljno, sistemsko i sveobuhvatno sprovođenje nekoliko aktivnosti, od koji su dvije ključne i to uspostavljanje organizovanog sistemskog skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice i HPV vakcinacija – rekao je on.

Ova strategija se realizuje u okviru Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji Crne Gore i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 2022-2023. godine, a Globalna strategija predviđa uvođenje HPV vakcine u program imunizacije, sprvođenje skrining programa i kvalitetnog liječenja. Cilj ovog programa je prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća.

Crna Gora je, prema statistici SZO, na čelu u regionu Evrope po učestalosti obolijevanja sa stopom od 26,2 i umiranja sa stopom 10,5 – kazala je juče na predstavljanju Nacionalnog plana šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori dr Mina Brajović.

Ona je upozorila da su raspoloživi epidemiološki podaci SZO zabrinjavajući i da svake godine karcinom grlića materice uzrokuje 300.000 smrti.

– U 99 odsto slučajeva HPV virus je uzrok ovog oboljenja. U zemljama niskog i srednjeg nivoa razvoja, učestalost obolijevanja od cerviklanog kancera je gotovo dvostruko veća, dok je smrtnost tri puta veća u odnosu na zemlje visokog nivoa razvoja – saopštila je dr Brajović.

Ovo je važan korak za zdravlje žena u Crnoj Gori, s obzirom na to da se vakcinacija protiv HPV-a već nekoliko godina odlaže, iako je bila među planovima nekoliko prethodnih vlada. Posljednjih nekoliko godina zdravstvene vlasti su je uvijek najavljivale „krajem godine“, ali se ona nije dogodila. Posljednji put je to najavila bivša ministarka Jelena Borovinić-Bojović, koja je prošli septembar odredila za početak imunizacije.

Najbliže smo bili vakcini prije dvije godine, kada je odložena zbog korona virusa. Tada je bilo novca – ali je 700.000 eura namijenjeno za tu vrstu imunizacije preusmjereno za nabavku zaštitne opreme i vakcine protiv sezonskog gripa.

Ne zna se broj djevojčica kojima je sporost crnogorskog sistema oduzela šansu da budu vakcinisane protiv HPV virusa – prva vakcina Gardasil je u svijetu odobrena 2006. godine. Istraživanja pokazuju da je rak grlića materice uzrokovan HPV-om iskorijenjen u 10 do 15 godina nakon primanja vakcine u svim zemljama koje su uvele vakcinaciju za djevojčice. Detaljne informacije se mogu naći i na sajtu Instituta za javno zdravlje, koji je objavio vodič kroz vakcinaciju protiv HPV-a.

Pozdravljajući odluku Ministarstva zdravlja da uvede HPV vakcinu u program imunizacija, dr Brajović je podsjetila da je ,,moguće preokrenuti alarmantni trend obolijevanja i umiranja od cervikalnog kancera ukoliko se uz vakcinaciju protiv HPV virusa bude insistiralo na sprovođenju skrining programa za cerviklani kancer, kao i kvalitetnom liječenju“.

Po njenim riječima, naučni dokazi su nedvosleni – HPV vakcina je bezbjedna i spašava živote. Ovo su zaključci donijeti nakon administriranja preko 270 miliona doza vakcina, dok je, kako je navela šefica Kancelarije SZO, rizik od anafilaktičkog šoka svega 1,7 slučajeva na 1.000.000 administriranih doza.

– Samo zajedno možemo učiniti da ova opaka bolest bude dio prošlosti, a djevojčicama, ćerkama i budućim majkama Crne Gore ponuditi zdravlje, bolje prospekte u sistemu formalnog obrazovanja i karijeri i budućnost kakvu zaslužuju – rekla je dr Brajović.

Punu podršku vakcinaciji HPV je najavilo i Mnistarstvo prosvjete. Ministar Miomir Vojinović je kazao da su aktivnosti tog resora usmjerene su na kreiranje zdravog i bezbjednog ambijenta za našu djecu,

– Svjedoci smo da je vakcina najmoćnije oružje, kako protiv HPV virusa o kojem danas govorimo, tako i protiv svih drugih opasnih, zaraznih bolesti, te je kolektivna odgovornost svih nas da, u okviru svojih nadležnosti, damo svoj puni doprinos afirmaciji i promociji imunizacije i tako osiguramo zdravu budućnost našoj djeci –

rekao je on i dodao da će preduzeti sve potrebne aktivnosti u cilju uspješnog sprovođenja ove agende.