Uhapšen vođa ISIS-a – Turska

Uhapšen vođa ISIS-a – Turska

Terorista Islamske države (IS, bivši ISIS) Bašar Hatab Gazal al Sumaidai, kodnog imena Gospodar Zejd ili Abu Zejd, uhvaćen je od strane turskih snaga bezbjednosti, rekao je predsjednik Redžep Tajip Erdogan novinarima u četvrtak tokom leta nazad u Tursku sa Balkana.

Erdogan je teroristu opisao kao „jednog od najvažnijih direktora DAEŠ-a posle [Abu Bakra al-] Bagdadija i [Abdulaha] Kvardaša“, misleći na organizaciju pod njenim arapskim nazivom. Bagdadi, osnivač IS, navodno se razneo u oktobru 2019. tokom američke racije na njegovo imanje u sirijskoj provinciji Idlib. Kvardaš je preuzeo mijesto šefa organizacije.

Al-Sumaidai je uhvaćen u zajedničkoj operaciji Generalnog direktorata za bezbednost, Policijske uprave Istanbula i Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT), otkrio je Erdogan, objašnjavajući da su vlasti pratile njegove veze u Turskoj i Siriji i otkrile da planira da uđe. Turska ilegalno. Uhvaćen je prerušen dok je pokušavao da upotrebi lažnu ličnu kartu. Vođa militanata prebačen je turskim pravosudnim organima nakon ispitivanja od strane MIT-a i istanbulske policije.

Al-Sumaidai je priznao da je radio u Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu pravde terorističke grupe. Više međunarodnih izveštaja identifikovalo ga je kao šefa pravosuđa ISIS-a. On je imenovan kao mogući naslednik Abu Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija, vođe IS koji se, kao i Bagdadi, navodno raznio tokom američke racije. Ušao je u parter sa IS upravo kada se grupa formirala 2013. godine, pošto se prethodno borio sa džihadističkom grupom u Iraku.