Arsenal je pobjedio Cirih u Ligi Evrope, Roma je pobjedila sa 2-1

Arsenal je pobjedio Cirih u Ligi Evrope, Roma je pobjedila sa 2-1

Brazilski tinejdžer Markinjos obeležio je svoj debi u Arsenalu tako što je postigao prvi gol i postavio drugi pogodak u pobedi nad Cirihom od 2-1 u prvoj utakmici grupne faze Lige Evrope u četvrtak.

Edi Nketija postigao je pobednički gol nakon što je Cirih izjednačio iz penala koji je dosuđen zbog njegovog faula, jer se Arsenal odbio od nedeljnog poraza od Mančester junajteda sa 3-1 – njihovog prvog poraza u Premijer ligi ove sezone.

Minut ćutanja planiran je pre zakašnjele utakmice između Mančester junajteda i Real Sosijedada u drugom rangu evropskog takmičenja u znak poštovanja prema kraljici Elizabeti Drugoj, koja je umrla u četvrtak u 96. godini.

Oba tima su trebala da nose crne trake, a zastave na Old Trafordu vijore se na pola koplja.

Roma je svoju kampanju započela porazom od Ludogoreca u Bugarskoj od 2-1.

U trećeligašu Lige evropskih konferencija, Viljareal je pobedio Leh Poznanj sa 4-3, dok je Fiorentina na svom terenu savladala letonski šampion RFS sa 1-1.

Početak utakmice između Nice i Kelna u ECL-u odložen je zbog tuče navijača na tribinama na stadionu Alijanc Rivijera. Početak je pomeren za 55 minuta na 19.40. po lokalnom vremenu zbog nereda publike na stadionu u Nici.

EUROPA LIGA

Dvojac Nketiah i Markinhos bio je uključen u odlučujuće trenutke Arsenalove pobede, dok je golman Sjedinjenih Država Met Tarner debitovao za Tobdžije nakon letnjeg transfera iz Nev England Revolutiona u Major League Soccer.

Nketiah je udarcem glavom u drugom poluvremenu pogodio golmana Ciriha Janika Brehera nakon centaršuta Markinjosa, koji se ovog leta pridružio Arsenalu iz Sao Paula.

U povratku londonskog kluba evropskom fudbalu posle godinu dana odsustva, 19-godišnji Markinjos je naišao na centaršut Nketiaha sa leve na bočnu nogu u gornji ugao i završio tečan kontranapad u 16. minuti utakmice.

Uprkos dominaciji Arsenala, domaćini su izjednačili minut pre poluvremena nakon što je Mirlind Krieziu poslao Tarnera u pogrešnom pravcu sa tačke.

U istoj grupi A, PSV Ajndhoven je remizirao Bodo/Glimt 1-1.

Brazilski napadač Nonato postigao je pokojnog pobednika za bugarski klub Ludogorec.

Nakon što je Roma Žozea Murinja trijumfovala na inauguracionoj Ligi konferencije Evrope prošle sezone, trener traži svoju treću titulu Lige Evrope posle pobeda sa Portom 2003. i Mančester junajtedom 2017. godine.

Centarfor Tami Abraham nije bio dostupan Murinju zbog problema sa ramenom.

Miši Batšuaji je došao sa klupe i doneo Fenerbahčeu pobedu na domaćem terenu nad Dinamom iz Kijeva rezultatom 2-1.

Vilijan Hoze je realizovao jedanaesterac u nadoknadi vremena prvog poluvremena, a kasnije dodao još jedan za pobedu Real Betisa u Helsinkiju od 2:0.

EVROPA KONFERENCIJA LIGA

Francis Cokuelin je pogodio minut za Viljareal da bi zapečatio pobedu.

Viljareal je pre četiri meseca bio u polufinalu Lige šampiona, ali je morao da se zadovolji Ligom Konferencije Evrope nakon što je prošle sezone završio na sedmom mestu u Španiji.

Na drugom mestu, Scotland’s Hearts je poražen od Istanbul Bašakšehira sa 4-0 u Edinburgu, a kasni penal Fabija Silve doneo je Anderlehtu pobedu od 1-0 protiv Silkeborga.