Zelenski je zatražio od američkih senatora da povećaju bezbjednosnu pomoć Ukrajini

Zelenski je zatražio od američkih senatora da povećaju bezbjednosnu pomoć Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na sastanku sa američkim senatorima Robertom Portmanom i Ejmi Klobučar u Kijevu izjavio da bi američka pomoć Ukrajini u oblasti bezbjednosti trebalo da se nastavi i poveća, piše „Evropska istina”.

Zelenski je detaljno informisao senatore o razvoju situacije na frontu. Predsednik je ukazao na značaj bezbednosne pomoći koja dolazi iz Sjedinjenih Država i potrebu njenog nastavka i povećanja.

On je naglasio da Ukrajina objezbeđuje pouzdanu kontrolu nad naoružanjem i vojnom opremom dobijenom od stranih partnera.

Zelenski je takođe istakao važnost intenziviranja finansijske pomoći Ukrajini.

Odvojeno, predsjednik je istakao potrebu za jačanjem politike sankcija Rusiji.

„Predstoji mnogo posla. Očekujem da će se pritisak sankcija povećati. Jedan od elemenata takvog pritiska trebalo bi da bude uvođenje viznih ograničenja za građane Ruske Federacije. Kako bi Rusi osetili posledice sopstvene podrške agresiji. protiv Ukrajine“, rekao je Volodimir Zelenski.

Tokom sastanka posebna pažnja je posvećena situaciji u Zaporožskoj NE. Predsjednik Ukrajine je istakao da su akcije Rusije manifestacija nuklearnog terorizma i da predstavljaju globalnu pretnju. Prije svega, to se tiče evropskog kontinenta.

„Zaporoška NE ​​mora biti demilitarizovana i vraćena pod kontrolu Ukrajine“, rekao je šef države i dodao da se s tim u vezi velike nade polažu u misiju IAEA.

Kako je saopšteno, administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena je u poslednja dva mjeseca pomagala ukrajinskoj vojsci da se pripremi za kontraofanzivu na jugu, ispunjavajući njihove konkretne zahtjeve za vojnom pomoći.