Švedska i Finska će ponuditi garancije likvidnosti energetskim kompanijama

Švedska i Finska će ponuditi garancije likvidnosti energetskim kompanijama

Finska i Švedska su u nedjelju objavile planove da ponude milijarde dolara garancija za likvidnost energetskim kompanijama u njihovim zemljama nakon što je ruski Gasprom (GAZP.MM) zatvorio gasovod Sjeverni tok 1, produbljujući energetsku snagu Evrope. kriza.

Finska ima za cilj da ponudi 10 milijardi evra (9,95 milijardi dolara), a Švedska planira da ponudi 250 milijardi švedskih kruna (23,2 milijarde dolara) kao garancije likvidnosti.

„Vladin program je krajnja opcija finansiranja za kompanije kojima bi inače prijetila nelikvidnost“, rekla je premijerka Finske Sana Marin na konferenciji za novinare.

Garancije su osmišljene da spreče da rastući zahtevi za kolateralom sruše energetske kompanije koje trguju električnom energijom na berzi Nasdak Commodities, događaj koji bi se zauzvrat mogao proširiti na finansijsku industriju, saopštile su vlade.

Manji tokovi gasa iz Rusije i pre i posle njene februarske invazije na Ukrajinu već su podigli evropske cijene za skoro 400% tokom prošle godine, što je dovelo do porasta troškova električne energije.

Brzi rast cena električne energije rezultirao je gubicima papira na fjučers ugovorima energetskih firmi, primoravajući ih da pronađu sredstva za postavljanje dodatnog kolaterala na berze.

Finski ministar Marin rekao je da su potrebne mere na nivou Evropske unije kako bi se stabilizovalo funkcionisanje i tržišta derivata i tržišta energije u celini.

Nasdak clearing je švedska kompanija pod nadzorom švedskih vlasti, što je glavni razlog zašto je Švedska bila prva zemlja koja je istupila u rješavanju potencijalne krize.

Švedski ministar finansija Mikael Damberg rekao je u nedjelju da će garancije trajati do marta sledeće godine u Švedskoj i da će pokrivati sve nordijske i baltičke nacije samo u naredne dvije nedelje.

Bez vladinih garancija, proizvođači električne energije bi u ponedeljak mogli završiti u „tehničkom bankrotu“, rekao je Damberg.