Snažan zemljotres jačine 7,1 pogodio Filipine; najmanje jedna mrtva osoba

Snažan zemljotres jačine 7,1 pogodio Filipine; najmanje jedna mrtva osoba

Snažan zemljotres jačine 7,1 stepen Rihterove skale pogodio je u sredu filipinsko ostrvo Luzon u kojem je poginula najmanje jedna osoba i oštećene su zgrade u sjevernoj provinciji Abra i izazvao snažne potrese kroz glavni grad Manilu.

Jedan 25-godišnji muškarac poginuo je od pada ruševina, rekla je viceguverner Abra Džoj Bernos kada je zemljotres pogodio oko 11 km (šest milja) jugoistočno od grada Dolores na maloj dubini od 10 km (6 milja), prema američkim podacima. Podaci Geološkog zavoda.
„Uprkos tužnim izveštajima o šteti izazvanoj zemljotresom, obezbeđujemo brzu reakciju onima kojima je potrebna i pogođena ovom nesrećom“, rekao je predsjednik Ferdinand Markos Mlađi na Fejsbuku.

Potres je pogodio u blizini političkog uporišta porodice Markos.

Bolnica u provinciji Abra evakuisana je nakon što se zgrada delimično srušila, ali nema prijavljenih žrtava, rekli su zvaničnici.

Bernos je na svom Fejsbuk nalogu objavila fotografije oštećene bolnice Abra, na kojima se vidi rupa na njenoj fasadi.

Druge fotografije prikazuju bolničke krevete, uključujući i jedan sa pacijentom, kako prebacuju put i evakuišu bolničko osoblje.
„Još uvijek doživljavamo naknadne potrese. Dobili smo izveštaje o šteti na kućama. Ali za sada nema žrtava“, rekao je gradonačelnik Rovelin Viljamor u gradu Lagangilangu u provinciji Abra radiju DZRH.

Renato Solidum, direktor državne seizmološke agencije, rekao je za radio stanicu DZRH da se očekuju jaki naknadni potresi.
Luster se ljulja tokom zemljotresa u Manili, Filipini, 27. jula 2022. u ovom snimku ekrana dobijenom iz video snimka društvenih medija. Ronnie/preko REUTERS-a
„Fokus pažnje je na Abru i obližnjim provincijama. Ovo je veliki zemljotres“, rekao je Solidum, dodajući da su klizišta prijavljena u nekim delovima Abre, posebno u gradu Manabo. Abra, dom za skoro 250.000 ljudi, je provincija na severu Filipina bez izlaza na more. Njegove duboke doline i nagnuta brda okruženi su neravnim planinama.

Filipini su podložni prirodnim katastrofama i nalaze se na seizmički aktivnom pacifičkom „Vatrenom prstenu“, pojasu vulkana i rasednih linija koji se nalaze oko ivice Tihog okeana. Zemljotresi su česti i ima u prosjeku 20 tajfuna svake godine, od kojih neki izazivaju smrtonosna klizišta.

Erik Singson, kongresmen u provinciji Ilokos Sur, takođe na sjeveru, rekao je za radio stanicu DZMM da se potres tamo snažno osjetio i da je trajao 30 sekundi ili više.

„Mislio sam da će moja kuća pasti“, rekao je Singson. „Sada pokušavamo da dođemo do ljudi…. Trenutno ima naknadnih potresa, tako da smo izvan naše kuće.“

Zemljotres je oštetio zgrade nasleđa u gradu Vigan, poznatom po staroj španskoj kolonijalnoj arhitekturi, na zapadnoj obali Luzona.

Turista Edison Adukul rekao je radiju da je fotografisao zvonik crkve Bantej u Viganu kada je potres pogodio i tresao toranj do tri minuta.

Senator Imee Markos rekao je da je nekoliko crkava oštećeno.

„Starinske cigle i koralni kamenčići pali su sa zvonika Bantai“, rekla je ona.

Zemljotres se osetio i u Manili gde je evakuisano nekoliko zgrada, a neki ljudi su bili primorani da pobegnu sa 30. sprata jedne zgrade, a gradski sistem metroa je zaustavljen u špicu.