Policija podnela prijave zbog nesavjesnog pružanja pomoći u bolnici

Policija podnela prijave zbog nesavjesnog pružanja pomoći u bolnici

Policija u Nikšiću je podnijela tri krivične prijave zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći osoblja Opšte bolnice u Nikšiću, saopšteno je juče iz Uprave policije, prenosi Pobjeda.

Prijave su podignute zbog dva slučaja – pogrešno date transfuzije pacijentu kome nije trebalo i kada je patronaža, kako je navedeno, dala bolesniku insulin pogrešnom iglom u njegovom domu.

Pobjeda je pisala o oba slučaja kada su se i dogodila prije više mjeseci, a policija je tek juče podnijela krivične prijave protiv medicinskog osoblja.

Policija je 24. marta, kako piše u saopštenju, došla do saznanja da je jednom pacijentu koji je bio smješten na Internom odjeljenju Opšte bolnice u Nikšiću, od strane medicinskog osoblja greškom data krv neodgovarajuće krvne grupe. Pacijent je tom prilikom doživio anafilaktički šok, nakon čega je hitno prebačen u Klinički centar Crne Gore radi daljeg liječenja.

Policija je tek juče, nakon više od tri mjeseca, podnijela krivičnu prijavu protiv medicinske sestre Internog odjeljenja Opšte bolnice Nikšić M. K. M. i volonterke I. J. i označila ih kao izvršioce pomenutog krivičnog djela.

Osim te dvije, podnesena je i krivična prijava zbog toga što je prilikom kućne posjete patronažne službe Doma zaravlja Nikšić, pacijentu dat insulin iz neodgovarajućeg šprica. To se dogodilo 5. aprila.

Pacijentu starom 91 godinu je nakon toga pozlilo, te je usljed pogoršanja zdravstvenog stanja on transportovan u Klinički centar Crne Gore radi dalje opservacije i pružanja medicinske pomoći.

Policijski službenici CB Nikšić su došli do saznanja da je mogući izvršilac ovoga djela medicinska tehničarka patronažne službe Doma zdravlja u Nikšiću Ž. R. Od nje je prikupljeno obavještenje sa kojim je upoznat postupajući tužilac po čijem nalogu je u redovnom postupku podnijeta krivična prijava.

Opšta Bolnica u Nikšiću je nakon tog slučaja reagovala i demantovala objave u medijima saopštenjem u kome se navodi „da je spornu injekciju insulina primio u kućnim uslovima i ne znamo od koga“.

– Ljekari Opšte bolnice su primili pacijenta u stanju kome, pružili mu svu potrebnu pomoć i stabilizovali stanje. S obzirom na to da se radi o starijem pacijentu, koji od ranije ima kardiovaskularne probleme, naši ljekari su preduzeli sve potrebne mjere koje se tiču ukazivanja pomoći pacijentu – kazali su tada iz nikšićke bolnice.

Podsjetimo, direktor nikšićke Opšte bolnice dr Marko Mitrović, predsjednik Opštinskog odbora Demokrata u tom gradu, smijenjen je prije nekoliko dana.

Njega je razriješio ministar zdravlja Dragoslav Šćekić nakon što je Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova konstatovala niz nepravilnosti koje se odnose na nepridržavanje zakonskih propisa tokom rukovođenja ustanovom.

Ministarka Jelena Borovinić-Bojović, koja je vodila resor kada se sporni slučaj desio, kazala je tada da je Komisija formirana. Nalazi Komisije nijesu bili dostupni javnosti sve do odluke aktuelnog ministra Šćekića.

Nakon smjene dr Mitrovića, uslijedila je i reakcija policije i tužilaštva nekoliko mjeseci nakon događaja u Opštoj bolnici u Nikšiću.