Rusija da plati spoljni dug u rubljama

Rusija da plati spoljni dug u rubljama

Ovo saopštenje dolazi nakon što su SAD blokirale isplate američkim vlasnicima obveznica

Moskva planira da otplati spoljni dug u rubljama, izjavio je u srijedu predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin. Ovo dolazi nakon što su SAD blokirale Rusiju da servisira svoj dug američkim vlasnicima obveznica.

Volodin je dodao da zemlja ima sva potrebna novčana sredstva za plaćanja.

„SAD i sateliti koji podržavaju odluke Vašingtona trebalo bi da se naviknu na rublju“, rekao je Volodin na svom Telegram kanalu u srijedu, navodeći iskustvo Rusije da zahtjeva plaćanje u rubljama za isporuke gasa kao primjer kako nagodbe mogu da funkcionišu.

Rusko ministarstvo finansija je takođe potvrdilo u saopštenju da će Moskva nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema državnom dugu, uprkos pooštravanju spoljnih ograničenja.

„Odluka američkog ministarstva finansija da odbije da obnovi licencu… krši, pre svega, prava stranih investitora u ruske dužničke instrumente i podriva poverenje u zapadnu finansijsku infrastrukturu“, saopštilo je ministarstvo. U saopštenju se dodaje da „Ministarstvo finansija Rusije, kao odgovoran zajmoprimac, potvrđuje svoju spremnost da nastavi sa servisiranjem i otplatom svih dužničkih obaveza“.

Ministarstvo finansija SAD je u utorak saopštilo da neće produžiti ukidanje sankcija koje su Rusiji dozvoljavale da plaća državni dug američkim investitorima, što je potez za koji su zvaničnici ranije rekli da bi doveo do tehničkog neispunjavanja obaveza Moskve. Odricanje od licence je isteklo u sredu u 04:01 GMT.

U međuvremenu, ruski ministar finansija Anton Siluanov kritikovao je odluku Vašingtona, rekavši da se Rusija suočava sa „vještačkom situacijom koju je stvorila neprijateljska nacija“.

On je napomenuo da „Trenutna situacija nema ništa zajedničko sa 1998. godine, kada Rusija nije imala dovoljno sredstava da plati svoje dugove“, naglašavajući: „Imamo novac i spremnost da platimo“.

Moskva bi u petak trebalo da plati oko 100 miliona dolara spoljnog duga. Posle 25. maja, i dalje će imati skoro 2 milijarde dolara za isplate spoljnih obveznica do kraja godine.

Zemlja je do sada uspjela da izvrši sva planirana plaćanja stranim poveriocima. Kremlj je opisao nedavne akcije Vašingtona kao neuspeh zapadnog finansijskog sistema zbog njegovog neuspeha da ispuni svoje finansijske obaveze prema Rusiji.

RT