Srbija iznosi stav o sankcijama Rusiji

Srbija iznosi stav o sankcijama Rusiji

Beograd se neće pridružiti sankcijama SAD i EU Moskvi, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Davosu

Srbija se u ovom trenutku neće pridružiti antiruskim sankcijama, izjavio je u srijedu predsjednik Aleksandar Vučić. Beograd, uprkos pritiscima zemalja EU, vodi sopstvenu nezavisnu politiku i namjerava da to nastavi, rekao je Vučić državnom RTS-u u intervjuu na Svijetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Trenutno ne postoji takva mogućnost“, rekao je Vučić za RTS na pitanje da li Srbija može da uvede sankcije Moskvi. Ne znam šta će život doneti i kako će sve izgledati u budućnosti, dodao je on.

„Mi pazimo na svoje interese“, rekao je Vučić. „Ko zna sa kakvim pretnjama možemo da se suočimo, ali kao što vidite, prošlo je 90 dana i Srbija ostaje pri svojoj politici, jedina zemlja u celoj Evropi. Mala zemlja sa malobrojnim, ali veoma ponosnim ljudima vodi svoju politiku – ne prorusku, ne prozapadnu, već svoju“, istakao je on.
SAD i njihovi saveznici izvršili su pritisak na Beograd da se pridruži njihovom embargu na Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. EU je tvrdila da Srbija, kao aspirant da se pridruži bloku, mora da „usaglasi” svoju politiku i zakonodavstvo sa politikom i zakonodavstvom Brisela – nešto što je Vučić do sada odbijao da uradi, iako smatra da je strateški cilj njegove vlade i dalje članstvo u EU.

Svi mi zameraju, nazivaju me crnom ovcom“, rekao je u srijedu. Rekao je da je reagovao na zahtjeve EU tako što je ukazao na licemerje bloka.

„Vi sada govorite o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a niste tako govorili pre 23 godine“, rekao je Vučić, misleći na NATO rat 1999. godine koji je rezultirao okupacijom srpske pokrajine Kosovo.

„Danas pričate o poštovanju rezolucija UN, ali zaboravljate Rezoluciju 1244 kada smo mi u pitanju“, dodao je on. Rezolucija, koja podržava primirje kojim je okončan 78-dnevni rat, takođe je garantovala suverenitet Srbije nad Kosovom – što su SAD i njeni savjeznici ignorisali kada su podržali deklaraciju o nezavisnosti odmetnute pokrajine 2008.

„Morate shvatiti da je Srbija posebna, jer su samo Srbiju bombardovale i napale zemlje NATO-a, od kojih su mnoge članice EU. Dakle, to morate da imate u vidu kada razgovarate sa nama“, rekao je Vučić liderima EU.

Pored političkog i diplomatskog pritiska, Srbija se suočila sa, kako su mještani opisali, kampanjom zastrašivanja. Letovi između Beograda i Moskve poremećeni su desetinama lažnih pretnji bombama, za koje je Vučić okrivio obaveštajne službe Ukrajine i neodređene zemlje EU. Lažne pretnje bombama takođe su bile na meti škola i tržnih centara.