Kostić, poznatiji kao „Kralj šećera“, hoce da preuzme Sveti Stefan i Budvansku rivijeru hotele

Kostić, poznatiji kao „Kralj šećera“, hoce da preuzme Sveti Stefan i Budvansku rivijeru hotele

Jučerašnjom kupovinom MKG Properties prešao je prag od 30 odsto vlasništva u HG Budvanska rivijera i firmi Sveti Stefan hoteli, pa će iskoristiti zakonsku mogućnost da ponudi otkup akcija ostalih akcionara, prenosi Pobjeda

Na Montenegroberzi juče je u četiri transakcije trgovano akcijama HG Budvanska rivijera i firme Sveti Stefan hoteli za ukupno 24,28 miliona eura. Transakcije su urađene u korist kompanije MKG Properties, srpskog biznismena Miodraga Kostića, koja je na ovaj način uvećala vlasnički udio u ova dva crnogorska hotelsko-turistička preduzeća na više od 30 odsto. Kostić je najavio da će nakon ovih transakcija objaviti obavezne odluke o preuzimanju akcija u preduzećima HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hoteli, u kojima je država većinski vlasnik. Ovim potezom jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji postao je najozbiljniji kandidat za privatizaciju ovih kompanija.

ZAKONSKI PRAG

U saopštenju njegove MK grupe, dostavljenom Pobjedi, navodi se da je MK grupa povećala učešće u HG Budvanska rivijera za 3,24 odsto i u Sveti Stefan hotelima za 1,51 odsto.
– Transakcijom na Montenegro berzi MKG Properties, dio MK Group sistema, stekla je dodatnih 3,24 odsto akcija u HG Budvanska rivijera i 1,51 odsto akcija u Sveti Stefan hotelima, što zajedno sa akcijama otkupljenim od povezanih lica čini 32,2 odsto u HG Budvanska rivijera i 31,25 odsto u Sveti Stefan hotelima – kazali su iz MK grupe.

Ostatak transakcija izvršen je unutar MK grupe, čije su članice prebacile svoje udjele na MKG Properties.
Iz MK grupe nijesu precizirali od koga su van MK grupe kupili akcije, ali prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva dosadašnji vlasnik 3,24 odsto akcija Budvanske rivijere i 1,51 odsto akcija Sveti Stefan hotela je bila kompanija Preston holding, srpskog biznismena Davora Milićevića.

Navedeno je da je ovim transakcijama MKG Properties prešao prag od 30 odsto vlasništva u preduzećima HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hoteli.
– Shodno tome će postupiti prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava Crne Gore i drugoj zakonskoj regulativi i objaviti obavezne odluke o preuzimanju akcija HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela – poručeno je iz MK grupe.

To znači da će Kostić ponuditi preostalim vlasnicima ovih kompanija pa i Vladi i Fondu PIO otkup njihovih akcija.
Saopšteno je da je MK grupa do sada u turizam u jadranskom regionu investirala 500 miliona eura, a trenutno u većinskom ili manjinskom vlasništvu posjeduje 15 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

TRANSAKCIJE

Na berzi je, kroz četiri transakcije, prodato oko 2,01 milion ili 24,8 odsto akcija Budvanske rivijere za ukupno 14,56 miliona eura. Akcije su prodate po prosječnoj cijeni od 7,35 eura. Na Montenegroberzi je, takođe kroz četiri transakcije, prodato 2,53 miliona ili 31,2 odsto dionica Sveti Stefan hotela za ukupno 9,72 miliona eura. Prosječna cijena dionice hotelske kompanije iznosila je 3,85 eura.
Kad je riječ o odnosu ponude i tražnje, kupac akcija bila je zvanično brokerska kuća Bull and Bear, dok su prodavci bili različiti.

Kostić je u maju prošle godine od beogradske i budvanske kompanije iz američke Strateks grupe Nila Emilfarba kupio za 7,9 miliona eura udio tih firmi u Budvanskoj rivijeri. Pri toj transakciji akcije su trgovane po cijeni od 6,4 eura. 

Jučerašnja trgovina na berzi uticala je na rast cijena akcija obje kompanije, pa su dionice Sveti Stefan hotela porasle deset odsto, a Budvanske rivijere 7,35 odsto.

Prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva, do jučerašnje trgovine Kostićeva AIK banka je imala 19,91 odsto akcija, Preston holding 3,24, na kastodi računu Hipotekarne banke bio je vlasnik 1,63 kapitala, kiparska of-šor firma Tandexon ltd 7,39 odsto i ostali manjinski akcionari jedan procenat. Vlada ima 41,64 odsto udjela u HG Budvanska rivijera, Fond PIO 12,8 odsto i Zavod za zapošljavanje 4,27 odsto akcija. Kompanija Sveti Stefan hoteli nastala je izdvajanjem iz HG Budvanska rivijera, pa su preslikani bili i vlasnički udjeli. Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju 41,63 odsto, 12,82 i 4,27 odsto, AIK banka 19,91, Preston holding 1,5, dok je na kastodi računu Hipotekarne banke vlasnik 9,74 odsto dionica akcija.