Rumunija može da pristupi šengenskoj zoni do kraja godine

Rumunija može da pristupi šengenskoj zoni do kraja godine

Rumunija može da se pridruži šengenskoj zoni do kraja godine, rekao je predsjednik Klaus Johanis.

On je to rekao kada je u srijedu stigao na samit evropskih lidera u Pragu, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

Johanis je rekao da postoji mogućnost da se Rumunija pridruži šengenskom prostoru do kraja godine u okviru češkog predsedavanja EU. Ali garancije, moram jasno reći, još nema“, naglasio je predsednik Rumunije.

Priznao je da su šanse veće nego u prošlosti, „jer je potreba za jedinstvom u Evropi postala još očiglednija tokom rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine”.

Johanis je uveren da će evropsko jedinstvo ojačati samo ako Rumunija, Bugarska i Hrvatska postanu deo šengenske zone.

„Posle toliko godina čekanja, verujem da su svi lideri shvatili da ovaj korak može samo da ojača jedinstvo Unije i snagu našeg pristupa“, dodao je on.

U decembru će Savet EU glasati o tome da li da dozvoli Rumuniji i Bugarskoj da uđu u šengenski prostor posle više od decenije odlaganja.

Ministar unutrašnjih poslova Lucijan Bode rekao je da je 15 od 26 drugih zemalja članica EU poslalo stručnjake u Rumuniju da procene pripreme zemlje za pridruživanje zoni bez granica. Prema Bodeovim rečima, Holandija nije među zemljama koje su poslale stručnjake.

Prema mnogim rumunskim zvaničnicima, Holandija je možda jedina zemlja koja se protivi pridruživanju Rumunije šengenskom prostoru.

U prošlosti je nekoliko drugih država članica bilo protiv pristupanja Rumunije i Bugarske. Međutim, i francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su ove godine da dve zemlje imaju pristup zoni bez graničnih kontrola.

Nedavno su vođeni razgovori između Bukurešta i Haga o tom pitanju, a očekuje se da će holandski premijer Mark Rute doći u zvaničnu posetu Bukureštu sledeće nedelje.

Prag je ranije najavio da će se zalagati da Evropska unija odobri Hrvatskoj ulazak u šengensku zonu tokom njenog predsedavanja.