Njemačka preuzima kontrolu nad rafinerijom u ruskom vlasništvu

Njemačka preuzima kontrolu nad rafinerijom u ruskom vlasništvu

Njemačka podružnica ruskog naftnog giganta Rosnjefta (ROSN.MM) stavljena je u petak pod starateljstvo, dajući njemačkom saveznom regulatoru kontrolu nad rafinerijom PCK u Švedu, ključnim izvorom goriva za grad Berlin .

Rosneft Deutschland, koji je ranije bio u većinskom vlasništvu Rosnjefta, testirao je rešenost Njemačke da eliminiše uvoz nafte iz Rusije do kraja godine pod evropskim sankcijama kako bi kaznila Moskvu za njenu invaziju na Ukrajinu.

„Sa starateljstvom, suprotstavljena je pretnja bezbednosti snabdevanja energijom i postavljen je suštinski kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Šved“, navodi se u saopštenju njemačkog ministarstva ekonomije.

Rosneft Deutschland čini oko 12% njemačkih kapaciteta za preradu nafte i jedna je od najvećih kompanija za preradu nafte u zemlji, saopštilo je ministarstvo.

Ovaj potez od petka eskalira već napete odnose sa Rusijom uprkos tome što su kancelar Olaf Šolc i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali o situaciji u Ukrajini u telefonskom razgovoru u utorak.

Izvori iz njemačke vlade rekli su pre objave da bi potencijalno trenutno zaustavljanje isporuke ruske nafte trebalo da bude uključeno u odluku da se Rosnjeft Deutschland stavi pod starateljstvo.

Rafinerija u Švedu bez izlaza na more je četvrta po veličini u Nemačkoj, snabdevajući 90% glavnog grada goriva, a svu svoju naftu dobija iz Rusije preko naftovoda Druzhba od kada je fabrika izgrađena 1960-ih.

Dijelove zapadne Poljske takođe snabdeva Schvedt, kao i aerodrom Berlin-Brandenburg.

Taj potez u petak prati „sveobuhvatan paket“ koji je osmišljen da osigura da se nafta može isporučiti rafineriji alternativnim putevima, saopštilo je ministarstvo.

Nejasno je ko bi mogao da zamjeni Rosnjeft kao operater rafinerije. Britanska naftna kompanija Shell, koja posjeduje 37,5% udjela u Schvedtu, već neko vrijeme želi da se povuče.

Verbio (VBKG.DE) i Enertrag, oba iz sektora obnovljivih izvora energije, izrazili su interesovanje.

Uz starateljstvo, regulator Federalne mrežne agencije takođe preuzima udeo Rosneft Deutschland u rafinerijama MiRo i Baiernoil u Karlsrueu i Vohburgu, respektivno.

Kancelar Šolc, ministar ekonomije Robert Habek i državni premijer Brandenburga trebalo bi da otkriju detalje paketa u 11:30 GMT.

Vladin potez da Rosneft Deutschland stavi u ruke Federalne mrežne agencije prati sličan potez Berlina sa SEFE, ranije poznat kao Gazprom Germania, koji je došao pod starateljstvo nakon što ga je Gazprom (GAZP.MM) napustio u aprilu.