Turske banke na meti ruskog platnog sistema

Turske banke na meti ruskog platnog sistema

SAD i EU namjeravaju da izvrše pritisak na turske banke kako Ankara ne bi pomogla Moskvi da „zaobiđe sankcije“, izvjestio je u četvrtak FT, pozivajući se na dva zapadna zvaničnika upoznata sa tim.

Turske banke koje su se integrisale u ruski platni sistem Mir biće u centru pažnje zapadnih zemalja koje pojačavaju napore da nadgledaju sprovođenje antiruskih sankcija. Mir je razvila Centralna banka Rusije kao domaću alternativu Visa i Mastercard-u nakon što je prva runda sankcija uvedena Moskvi 2014. Prema pisanju lista, EU planira da pošalje delegaciju koja će direktno izraziti zabrinutost turskim zvaničnicima.

„Poslaćemo vrlo jasno poruku da, na primjer, finansijske institucije trećih zemalja ne bi trebalo da se povezuju sa platnom mrežom Mir jer, znate, to nosi neke rizike od izbegavanja sankcija“, rekao je jedan od neimenovanih zapadnih zvaničnika za FT.

Ranije su neki mediji javili da ruski platni sistem u Turskoj ne funkcioniše. Međutim, šef ruskog nacionalnog sistema platnih kartica Vladimir Komlev rekao je novinarima u četvrtak da Mir kartice funkcionišu normalno.

„U Turskoj se ništa loše nije desilo, posao se odvija u apsolutno normalnom režimu. Mir kartice se prihvataju svuda gde su ranije bile prihvaćene“, rekao je on.

Turske banke su početkom avgusta usvojile platnu mrežu Mir, što je omogućilo ruskim turistima da plate svoje kupovine u zemlji. Trenutno, pet velikih turskih kreditora koristi ruski platni sistem – Turkiie Is Bankasi, Ziraat Bankasi, VakifBank, DenizBank i Halkbank. FT je citirao dva od njih koji potvrđuju da ne obavljaju transakcije sa sankcionisanim ruskim bankama, u potpunosti poštujući nametnuta ograničenja.