Njemačka centralna banka upozorava na inflaciju bez presedana

Njemačka centralna banka upozorava na inflaciju bez presedana

Njemačka će uskoro doživeti najveću inflaciju u poslednjih nekoliko decenija, rekao je u subotu predsjednik njene centralne banke Joahim Nagel za Rheinische Post, dodajući da bi zemlja mogla pasti u recesiju.

„Stopa inflacije od čak 10 odsto je moguća u jesenjim mjesecima“, rekao je Nagel za list, dodajući da će najnoviji skok cijena energije izazvan smanjenim isporukama iz Rusije – glavnog njemačkog snabdevača – vjerovatno dodatno povećati potrošačke cijene.

„Dvocifrene stope inflacije poslednji put su mjerene u Njemačkoj pre više od 70 godina“, dodao je predsjednik Bundesbanke. Nacija je imala sličan nivo inflacije još 1951. godine kada je dostigla 11 odsto, prema tadašnjim proračunima, prenose njemački mediji.

Situacija u nacionalnoj ekonomiji će verovatno ostati napeta i sledeće godine, upozorio je Nagel i dodao da „pitanje inflacije neće nestati 2023. godine“, jer će se „uska grla u snabdevanju i geopolitičke tenzije verovatno nastaviti“.

Inflacija će vjerovatno premašiti junsku prognozu Bundesbanke za 4,5 poena i iznositi u proseku 6% „pre decimalne tačke sledeće godine“, dodao je on.

Cijene prirodnog gasa i struje su već porasle više od očekivanog, primetio je Nagel. Smanjen uvoz gasa iz Rusije, koji je došao tokom ekstremnog toplotnog talasa u Evropi koji je doveo do nižeg nivoa vode u velikim evropskim rekama i ometao rečni transport, mogao bi ozbiljno da pogodi njemačku ekonomiju, upozorio je on.

„Kako se energetska kriza produbljuje, izgleda da će sledeće zime verovatno doći do recesije“, predvideo je šef Bundesbanke.

Prema Fajnenšel tajmsu, cijene koje naplaćuju njemački industrijski proizvođači porasle su za 37,2 odsto između jula 2021. i jula 2022. Njemački savezni zavod za statistiku nazvao je to najvećim povećanjem ikada, dodaje list.

Nagelova prognoza dolazi u trenutku kada se Njemačka suočava sa velikom energetskom krizom. Isporuke gasa iz Rusije stalno opadaju zbog tehničkih problema koji proizilaze iz sankcija u vezi sa Ukrajinom. Ruski državni energetski gigant Gasprom saopštio je u petak da će zaustaviti tranzit gasa gasovodom Severni tok 1 radi trodnevnih radova na održavanju između 31. avgusta i 2. septembra.

Snabdevanje EU gasom preko Sjevernog toka 1 već je palo na 20 odsto maksimalnog nivoa prošlog mjeseca. Prema navodima „Gasproma“, pet turbina treba da radi da bi pumpalo gas punim kapacitetom, a većini njih je potreban remont. Jedna od turbina trenutno je zaglavljena u Njemačkoj zbog sankcija, nakon povratka sa remontnih radova u Kanadi.

Saopštenje od petka dovelo je do još jednog povećanja gasa u Evropi, pri čemu su cijene skočile za 7% na više od 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara.