NATO pojačava prisustvo na Kosovu

NATO pojačava prisustvo na Kosovu

Kosovske snage (KFOR) predvođene NATO-om povećale su svoje patrole u ​​severnom delu pokrajine usred tekućih tenzija između Beograda i Prištine, izvestili su u subotu srpski mediji.

Vojnici su raspoređeni u značajnom broju na dva kontrolna punkta na granici između Srbije i Kosova, navodi se u izveštajima i dodaje da je KFOR obećao da će „intervenisati” ako bude potrebno.

Taj potez usledio je posle kraha razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u četvrtak.

„Danas nema sporazuma“, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel nakon sastanka u Briselu uz posredovanje EU.

Povećano prisustvo trupa na kontrolnim punktovima Jarinje i Brnjak bilo je potrebno „kako bi se povećala svest o situaciji“, rekao je Kfor srpskim medijima dok je potvrdio dodatno raspoređivanje, uključujući pojačane patrole.

„Želeli bismo da uverimo sve da je KFOR spreman da interveniše, ako bude potrebno“, saopštile su snage predvođene NATO-om. Razvoj događaja dolazi samo tri dana nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obećao da će vojni blok preduzeti akciju ako „stabilnost“ na Kosovu bude ugrožena. Takođe je pozvao „sve strane“ da „pokažu uzdržanost i izbegavaju nasilje“. Šef NATO-a se sastao i sa Vučićem i Kurtijem ranije ove nedjelje.

Tenzije između Srbije i Kosova rastu nakon što je pokrajina usvojila zakon kojim se od Srba zahtjeva da zamene svoje pasoše za specijalne dokumente izdate na Kosovu i da zamene srpske registarske tablice za tablice izdate na Kosovu.

Najavu novog zakona pratila je teško naoružana specijalna policija koja je preuzela kontrolu nad dva granična prelaza sa Srbijom, što je navelo lokalne Srbe da u znak protesta postave barikade na putevima. Beograd je zauzvrat osudio postupke Prištine. Kosovske vlasti su se tada složile da odlože primenu zakona u zamenu za demonstrante koji demontiraju svoje barikade.

Moskva je optužila Zapad da podstiče sukob između Beograda i Prištine i vrši pritisak na Srbiju da usvoji antiruske sankcije koje podržava veći deo kontinenta. Kosovo je okrivilo Rusiju za eskalaciju tvrdeći da Moskva nastoji da skrene pažnju međunarodne zajednice sa svoje vojne operacije u Ukrajini.