Muškarac u Tokiju se zapalio u znak protesta protiv sahrane bivšeg premijera

Muškarac u Tokiju se zapalio u znak protesta protiv sahrane bivšeg premijera

Tokijska policija saopštila je da se muškarac zapalio u japanskoj prestonici u znak protesta zbog predstojeće državne sahrane bivšeg premijera Šinza Abea, koji je ubijen u julu.

Japanski premijer sa najdužim stažom, Abe, upucan je usred bela dana tokom predizbornog skupa za parlamentarne izbore. Odstupio je sa mesta lidera 2020.

Incident se dogodio u ulici u blizini premijerove kancelarije, saopštila je policija. Muškarac, za koga se navodi da je imao 70 godina, hospitalizovan je sa opekotinama.

List Asahi Šimbun preneo je izjavu vatrogasne službe Tokija da je policajac zadobio opekotinu ruke dok je pokušavao da ugasi vatru. Policija je saopštila da je pronašla rukom ispisanu belešku sa porukom: „Kao pojedinac, žestoko se protivim državnoj sahrani“.

Nedavne ankete su pokazale da se većina ljudi u Japanu protivi sahrani Abea koju finansiraju poreski obveznici, a koja će se održati 27. septembra, navodi Kjodo njuz. Protivnici tvrde da nema pravne osnove za državnu sahranu i da teško zadužena vlada ne bi trebalo da troši novac na događaj.

Peticija kojom se zahteva otkazivanje državne sahrane ranije ovog meseca dostigla je više od 400.000 potpisa, navodi Asahi Šimbun.

Sahrana će koštati blizu 1,8 miliona dolara, a očekuje se da će oko 6.000 gostiju prisustvovati događaju u Tokijskoj areni Nippon Budokan.