Zakerberg je ove godine izgubio 71 milijardu dolara

Zakerberg je ove godine izgubio 71 milijardu dolara

Bogatstvo osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga do sada je ove godine palo za 71 milijardu dolara, objavio je Blumberg u ponedeljak. Napominje da je pad najveći među najbogatijim pojedincima na svijetu koji prati indeks milijardera agencije. Pad je takođe veći od BDP-a 120 zemalja.

Zakerbergova trenutna neto vrednost od 55,9 milijardi dolara čini ga 20. među najbogatijim ljudima širom svijeta, što je njegovo najniže mesto od 2014. Pre manje od dve godine, tehnološki tajkun je vredeo 106 milijardi dolara i bio je na trećem mjestu poslije Džefa Bezosa i Bila Gejtsa.

Bogatstvo ovog 38-godišnjaka dostiglo je vrhunac od 142 milijarde dolara u septembru 2021. godine, ali ubrzo nakon što je promenio ime kompanije iz Fejsbuka u Meta, ono je krenulo pretežno silaznom putanjom.

U februaru, Fejsbuk nije otkrio rast mesečnih korisnika, što je izazvalo rekordan pad cene akcija i ispralo 31 milijardu dolara iz Zakerbergovog bogatstva. Pored toga, Instagramova opklada na Reels, lansirana kao potencijalni rival TikTok-ovoj video platformi kratkog formata, donosi manji prihod od oglašavanja nego što se očekivalo.

Akcije Mete takođe se smanjuju zbog ulaganja kompanije u Metaverse, kaže Laura Martin, viši internet analitičar u Needhamu, kako je citirala agencija.

Skoro svo Zakerbergovo bogatstvo je vezano za Meta akcije. Izvršni direktor ima preko 350 miliona akcija, prema najnovijoj izjavi kompanije. Cijena akcija kompanije je pala za 1,3% na 146,09 dolara na kraju trgovanja u utorak.