Milioni mrtvih riba isplivali su usred toplotnog talasa u Australiji

Milioni mrtvih riba isplivali su usred toplotnog talasa u Australiji

Milioni riba odneli su mrtve u jugoistočnu Australiju u, kako kažu vlasti i naučnici, posledicama poplava i vrućeg vremena.

Odeljenje za primarnu industriju u državi Novi Južni Vels saopštilo je da se smrt ribe poklopila sa toplotnim talasom koji je stavio stres na sistem koji je doživeo ekstremne uslove usled poplava velikih razmera.

Smrtni slučajevi su verovatno uzrokovani niskim nivoom kiseonika kako se poplave povlače, a situacija je pogoršana jer je ribama potrebno više kiseonika zbog toplijeg vremena, saopštilo je odeljenje.

Stanovnici zabačenog grada Menindee žalili su se na užasan miris uginule ribe.

„Upravo smo počeli da čistimo, a onda se ovo dogodilo, i to je kao da hodaš unaokolo u sasušenom neredu i onda osetiš ovaj truli miris. Užasan je miris i užasno je videti sve te mrtve ribe“, rekao je Jan Dening, meštanin.

Fotograf prirode Džef Luni pronašao je u četvrtak uveče ogromne grupe mrtvih riba blizu glavne brane u Menindiju.

„Smrad je bio užasan. Skoro sam morao da stavim masku“, rekao je Luni. „Bila sam zabrinuta za svoje zdravlje. Ta voda na vrhu dolazi do naše crpne stanice za grad. Ljudi severno od Menindija kažu da svuda niz reku plutaju bakalar i smuđ.“

Poslednjih nedelja prijavljena su masovna ubistva na reci Darling-Baaka. Desetine hiljada riba pronađeno je na istom mestu krajem februara, dok je bilo nekoliko izveštaja o mrtvim ribama nizvodno prema Pooncariju, u blizini granica Južne Australije i država Viktorija.

Ogromna ubijanja ribe dogodila su se na reci u Menindiju tokom teških sušnih uslova krajem 2018. i početkom 2019. godine, a lokalno stanovništvo procijenjuje milione smrtnih slučajeva.