Pakistanska policija upala u kuću bivšeg premijera Kana, uhapsila 61

Pakistanska policija upala u kuću bivšeg premijera Kana, uhapsila 61

Pakistanska policija upala je u subotu u rezidenciju bivšeg premijera Imrana Kana u istočnom gradu Lahoreu i uhapsila 61 osobu usred suzavca i sukoba između Kanaovih pristalica i policije, saopštili su zvaničnici.

Viši policijski službenik Suhail Sukhera, koji je vodio operaciju u luksuznom naselju Lahore, rekao je da je policija djelovala kako bi uklonila barikadu koju su podigli članovi Kanove stranke Tehreek-e-Insaf i njegove prkosne pristalice. Rekao je da su blokirali trake oko Khanove rezidencije betonskim blokovima, oborenim drvećem, šatorima i parkiranim kamionom.

Kan nije bio u kući, pošto je otputovao u Islamabad da se pojavi pred sudijom da se suoči sa optužbama da je prodao državne poklone dok je bio na funkciji i sakrio svoju imovinu. Sudija je to ročište odložila za 30. mart.

Sukera je rekao da su pristalice Kana sa palicama pokušale da se odupru policiji bacajući kamenje i molotovljeve koktele, a jedan čovek na krovu Kanove rezidencije je otvorio vatru. Najmanje tri policajca su povređena.

Sukera je rekao da je policija razvalila glavna vrata Kanove rezidencije i pronašla automatsko oružje, molotovljeve koktele, gvozdene šipke i palice koje su korišćene u napadima na policiju tokom nedelje. Sukera je rekao da su u prostranoj rezidenciji podignute nelegalne građevine za sklonište ljudi koji su učestvovali u napadima na policiju u kojima je povređeno desetine policajaca.

Svedoci su rekli da je policija pokušala da rastera pristalice Kana ispaljivanjem suzavca i jurila ih do nekoliko kuća u naselju Zaman Park. Kanov advokat pojavio se u subotu na sudu u Islamabadu nakon što je najviši sud u petak suspendovao Hanov nalog za hapšenje, dajući mu odgodu da otputuje u Islamabad i suoči se sa optužbama u slučaju korupcije, a da ne bude zadržan u pritvoru.

Kan je od utorka bio skriven u svojoj kući u Lahoreu nakon što se nije pojavio na ranijem saslušanju u ovom slučaju. Njegove pristalice su dva dana bacale kamenje i sukobljavale se sa policijom koja je držala pendreke kako bi zaštitila bivšeg premijera od hapšenja.

Hanova povorka automobila stigla je u subotu u blizini federalnog pravosudnog kompleksa u Islamabadu, gde su se njegove pristalice takođe sukobile sa policijom koja ih je sprečavala da uđu u kompleks. Pobesnele pristalice Kana bacale su kamenje na policiju, a policija je kao odgovor bacila suzavac da ih rastera.

Kanov advokat, Babar Avan, podneo je zahtev za Kanovo izuzeće od pojavljivanja na sudu u posebnim okolnostima.

Ministar prava Azam Nazir Tarar osudio je Kana zbog toga što se nije predao policiji i što se nije pojavio na sudu u subotu uprkos tome što je stigao pred kapiju pravosudnog kompleksa. Optužio je Kana da koristi svoje pristalice protesta da izbegne podizanje optužnice.

Kanova pristalica zapalila je dva policijska vozila i nekoliko motocikala ispred pravosudnog kompleksa dok se razilazio, rekao je ministar prava.

Kan je tokom svog putovanja u Islamabad rekao u video poruci da je policija provalila u njegovu rezidenciju u Lahoreu dok je njegova supruga bila sama u kući. On je osudio akciju i zatražio da odgovorni budu kažnjeni.

Kan, sada lider opozicije, zbačen je sa vlasti u parlamentu prošlog aprila glasanjem o poverenju. Optužen je za prodaju državnih poklona dok je bio na funkciji i prikrivanje imovine, optužbe koje poriče. To je jedan u nizu slučajeva sa kojima se bivša zvezda kriketa, koja je postala islamistički političar, suočava od svog svrgavanja.

Sedamdesetogodišnji Kan, koji je pozvao na prevremene izbore u parlamentu, tvrdi da je njegovo uklanjanje sa vlasti deo zavere njegovog naslednika, premijera Šahbaza Šarifa, i Sjedinjenih Država. I Vašington i Šarifova vlada demantovali su optužbe.