Masovni protesti protiv NATO-a i EU na ulicama Pariza

Masovni protesti protiv NATO-a i EU na ulicama Pariza

Ogromna gomila demonstranata prošetala je u subotu centrom francuske prijestonice zahtjevajući da Francuska radikalno promjeni svoj stav o NATO-u i EU.

Marš je organizovala desničarska partija Les Patriotes (Patriotsi) koju je predvodio Florian Philippot, bivši zamenik šefa Nacionalnog skupa Marine Le Pen. Nazvan „nacionalni skup otpora“, skup je privukao „hiljade i hiljade“ ljudi, prema Filipotu, koji je takođe bio član Evropskog parlamenta između 2014. i 2019. godine.

Demonstranti su držali veliki transparent sa natpisom „Otpor“ i manje plakate na kojima je pisalo „Frekzit“ – referenca na zahtev da Francuska napusti EU. Mnogi demonstranti su takođe mahali nacionalnom zastavom.

Prema video snimcima koje je Filipo objavio na društvenim mrežama, gomila je skandirala: „Izađimo iz NATO-a!“ Oni su takođe tražili svrgavanje francuskog predsjednika Emanuela Makrona dok su marširali u blizini zgrade parlamenta, navodno pokazuje snimak.

Demonstranti su osudili „huškanje NATO-a“, kao i ekonomski „poremećaj“ i „energetska i zdravstvena ograničenja“, povezana sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Francuski zvaničnici nisu komentarisali skup i nisu naveli zvanične podatke o broju demonstranata. I francuski mediji su taj događaj uglavnom ignorisali. Kako se navodi na sajtu Les Patriotes, slični skupovi održani su i 3. i 17. septembra.

Nemiri dolaze dok se Francuska sve više bori da se izbori sa trenutnom energetskom krizom, čiji je glavni uzrok politika sankcija EU. Prošlog meseca, šef francuskog energetskog regulatora CRE upozorio je da bi privatna domaćinstva mogla da se suoče sa nestankom struje ove zime ako dođe do velikih hladnoća.

Le Pen je takođe upozorila da se nacija treba pripremiti za tešku zimu. Desničarski političar rekao je za BFMTV da sankcije Rusiji ne funkcionišu i da umjesto toga štete francuskom narodu.