Kristija Frilend može da postane novi generalni sekretar NATO-a

Kristija Frilend može da postane novi generalni sekretar NATO-a

Zamjenica kanadskog premijera Kristija Frilend jedan je od kandidata za mjesto generalnog sekretara NATO.

Najmanje četiri različita izvora – u Otavi, Vašingtonu i Briselu, gde se nalazi sedište NATO-a – kažu da se o Frilandovom imenu mesecima raspravljalo u međunarodnim odbrambenim i bezbednosnim krugovima kao o potencijalnom nasledniku sadašnjeg generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

„Postoje neke veoma kvalifikovane žene koje bi bile veoma dobri kandidati… Čini se da postoji određeni zamah da žena bude sledeća (generalni sekretar)“, rekao je visoki zvaničnik NATO-a pod uslovom da ostane anoniman.

Sama Frilendova je u srijedu izbegla direktno pitanje o svojoj kandidaturi, napomenuvši da ona „već ima dva posla” – mesta potpredsednika kanadske vlade i ministra finansija.

Stoltenbergov mandat je trebalo da istekne ovog mjeseca, ali su lideri NATO-a, uznemireni nakon ruske invazije na Ukrajinu, produžili mandat do 2023. godine.

Ozbiljna rasprava o smeni Stoltenberga nastavljena je početkom 2020. godine, mnogo pre isteka roka aktuelnog generalnog sekretara. Američko izdanje Politiko je u leto 2021. pisalo da su među glavnim kandidatima tri bivše predsednice zemalja NATO-a – Kolinda Grabar-Kitarović iz Hrvatske, Dalija Gribauskajte iz Litvanije i Kersti Kaljulaid iz Estonije.

Izvori u Briselu rekli su da se ime Friland pojavilo prošle jeseni.

Frilend je duboko uronjen u politiku i istoriju istočne Evrope. Tečno govori engleski, ukrajinski, ruski, poljski, francuski, španski i italijanski. Ona će verovatno biti viđena kao favorit u vreme kada Alijansa pokušava da se održi usred velikog rata u Evropi. Njeno poznavanje Rusije i unutrašnjeg funkcionisanja Kremlja takođe bi bio veliki plus.

Frilend je ukrajinskog porekla, rođena je od majke Ukrajinke. Uoči zime, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da rat u Ukrajini ulazi u kritičnu fazu, a zima će biti test za članice vojne alijanse.