Kina je objavila prvo nacionalno upozorenje na sušu

Kina je objavila prvo nacionalno upozorenje na sušu

ŠANGAJ – Kina je izdala svoje prvo ovogodišnje nacionalno upozorenje na sušu, dok se vlasti bore protiv šumskih požara i mobilišu specijalističke timove da zaštite useve od visokih temperatura širom sliva reke Jangce.

Nacionalno „žuto upozorenje“, objavljeno kasno u četvrtak, dolazi nakon što su regioni od Sečuana na jugozapadu do Šangaja u delti Jangcea iskusili nedjelje ekstremne vrućine, a vladini zvaničnici više puta navode globalne klimatske promijene kao uzrok. Upozorenje je dva stepena manje od najozbiljnijeg upozorenja na pekinškoj skali.

U jednom od važnih poplavnih basena Jangcea u centralnoj kineskoj provinciji Đangsi, jezero Pojang se sada smanjilo na četvrtinu svoje normalne veličine za ovo doba godine, objavila je državna novinska agencija Sinhua u četvrtak.

Čak 66 reka u 34 okruga u jugozapadnom regionu Čongkinga je presušilo, saopštila je u petak državna televizija CCTV.

Padavine u Čongkingu ove godine smanjene su za 60 odsto u poređenju sa sezonskom normom, a zemljište u nekoliko okruga ima ozbiljan nedostatak vlage, saopštila je CCTV, pozivajući se na podatke lokalne vlade.

U okrugu Beibei, sjeverno od urbanog centra Čongkinga, temperatura je u četvrtak dostigla 45 stepeni Celzijusa (113 stepeni Farenhajta), prema kineskom meteorološkom birou.

Čongćing je bio šest od 10 najtoplijih lokacija u zemlji u petak ujutro, a temperature u okrugu Bišan se već približavaju 39 stepeni Celzijusa. Šangaj je već bio na 37 stepeni.

Infrastruktura i službe za hitne slučajeve u regionu Čongking izložene su sve većem pritisku, a vatrogasci su u stanju pripravnosti jer su planinski i šumski požari izbili širom regiona. Državni mediji su takođe izvestili o povećanju slučajeva toplotnog udara.

Kompanija za gas u okrugu Fuling takođe je u petak rekla kupcima da će prekinuti snabdevanje do daljnjeg jer se bave „ozbiljnim bezbjednosnim opasnostima“. Poljoprivredni biro Čongkinga je takođe formirao ekspertske timove za zaštitu ranjivih useva i proširenje sadnje kako bi se nadoknadili gubici uoči jesenje žetve.

Prema podacima kineskog ministarstva za vanredne situacije, visoke temperature samo u julu izazvale su direktne ekonomske gubitke od 2,73 milijarde juana (400 miliona dolara), što je pogodilo 5,5 miliona ljudi.

U međuvremenu, Kineski nacionalni meteorološki centar (NMC) obnovio je u petak, 30. dan zaredom, upozorenje o visokoj temperaturi, saopštio je na svom Veibo kanalu. Državni prognostičari su takođe predvideli da će trenutni toplotni talas početi da jenjava tek 26. avgusta.

Meteorološka agencija je u svom dnevnom biltenu navela da je 4,5 miliona kvadratnih kilometara nacionalne teritorije sada iskusilo temperature od 35 stepeni Celzijusa ili više tokom prošlog meseca – skoro polovina ukupne površine zemlje – sa više od 200 meteoroloških stanica koje su zabeležile rekordne vrijednosti.